Plexul brahial reprezinta o retea de nervi, ce isi au originea la nivelul gatului si dau nastere multor alti nervi ce controleaza miscarile si senzatiile membrelor superioare ale corpului, inclusiv ale umerilor, bratelor, antebratelor si mainilor.
Nervii radial, median si ulnar (ce inerveaza membrele superioare) isi au originea in plexul brahial.
Care sunt cauzele leziunilor de la nivelul plexului brahial?
Leziunile plexului brahial sunt un termen general ce caracterizeaza o varietate de afectiuni ce pot afecta functionalitatea retelei plexului brahial. Majoritatea leziunilor de plex brahial la copii sau adulti sunt cauzate de traumatisme. Cele mai frecvente cauze includ:
- Accidente rutiere, in special cele de motocicleta;
- Traumatisme prin lovire;
- Leziuni determinate de injunghiere sau impuscare;
- Procese inflamatorii (plexita brahiala);
- Compresia (cauzata, de exemplu, de o tumora);
- Neuropatii (degenerarea nervilor).
O leziune a plexului brahial ce apare in timpul nasterii se numeste paralizie obstetricala de plex brahial sau paralizie brahiala legata de nastere. Aceasta apare in mai putin de 1% din nasterile pe cale naturala. Este mai frecventa atunci cand exista dificultatea de a extrage umarul bebelusului. In timpul nasterii, umarul bebelusului se poate bloca la nivelul osului pubian al mamei si determina intinderea plexului brahial (distocia de umar). Prognosticul pentru recuperare depinde de circumstante, de complexitate si severitate. Paralizia Erb-Duchenne se refera la lezarea plexului brahial superior, ce duce la pierderea miscarilor umarului si la incapacitatea de a flexa cotul. Paralizia Klumpke se refera la lezarea plexului brahial inferior, ce duce la pierderea miscarilor de la nivelul incheieturilor si mainilor.
Tipuri de leziuni de plex brahial
Leziunile de plex brahial sunt grupate, depinzand de tipul de trauma experimentata de nerv. Acestea includ:
- Smulgere – acest lucru inseamna ca nervul a fost desprins de maduva spinarii si nu are nicio sansa de recuperare.
- Ruptura – nervul a fost intins si rupt, dar nu la nivelul maduvei spinarii.
- Neurapraxie – aceasta inseamna ca nervul a fost usor intins sau compresat, insa este inca atasat (si nu rupt) si are un prognostic excelent de recuperare.
- Axonotmesis – reprezinta distrugerea axonilor (fibra nervoasa) si are un prognostic moderat.
- Neurotmesis – acest lucru inseamna ca tot nervul a fost afectat, iar prognosticul este foarte prost.
- Neuroma – se refera la un tip de tumora ce creste din axoni, impiedicand regenerarea nervoasa. Prognosticul depinde de procentul axonilor regenerati.
Care sunt simptomele in leziunile de plex brahial?
Simptomele leziunilor de plex brahial includ:
- Durere;
- Pierderea sensibilitatii (a senzatiilor);
- Slabiciune musculara;
- Paralizia muschilor de la nivelul umarului si al membrului superior.
Unele persoane pot avea o durere violenta, cu senzatie de arsura sau junghi, la nivelul localizarii leziunilor nervoase.
Cum sunt diagnosticate leziunile de plex brahial?
Din cauza complexitatii leziunilor plexului brahial, este necesara o intelegere detaliata si corecta a naturii leziunii la fiecare pacient pentru o abordare terapeutica potrivita. Exista mai multe modalitati folosite pentru diagnosticarea unei leziuni de plex brahial:
- Un istoric personal medical si examinare clinica;
- Teste electrodiagnostice (electromiograma, velocitatea conducerii nervoase, conducerea nervoasa sensitiva, conducerea nervoasa motorie);
- Teste imagistice (tomografie computerizata, rezonanta magnetica).
Unele din aceste investigatii pot fi efectuate constant, pentru a inregistra progresia recuperarii functiilor. Efectuate impreuna, aceste modalitati ofera informatii importante asupra elementelor plexului brahial ce au fost lezate, inclusiv asupra severitatii leziunilor sau a prognosticului.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie