Febra, frisoane, tuse si dureri in piept… Daca prezentati astfel de simptome consultati urgent medicul specialist: poate fi vorba de pleurezie.
Pleurezia reprezinta inflamarea pleurei (acea membrana subtire care acopera plamanii si imbraca cutia toracica). Pleura are doua foite, cea exterioara imbraca cutia toracica, iar cea interna (numita si pleura viscerala) acopera plamanii. Spatiul ingust dintre cele doua foite contine o cantitate de lichid cu rol de lubrifiere. Cand pleura se inflameaza, cele doua foite se freaca una de cealalta provocand dureri in piept, asa numita durere pleurala.
Riscul de a dezvolta complicatii ale pleureziei creste odata cu varsta si mai ales daca aveti si alte probleme medicale cum ar fi boli cardiace, emfizem, bronsita cronica sau diabet.
DURERI TORACICE SI DIFICULTATI RESPIRATORII
Cel mai important si cel mai frecvent simptom al acestei afectiuni il constituie durerea toracica, de obicei cu un debut brusc, si dificultatea de a respira (dispnee). Aceasta durere este prezenta continuu, dar se poate agrava in timpul respiratiei si cand tusiti, poate iradia in umar sau la nivelul abdomenului. Durerea poate fi sub forma unei senzatii de arsura sau disconfort.
Atunci cand cauza e o infectie virala, pot aparea si simptome precum febra, durere de cap, durere musculara.
Inflamarea pleurei poate provoca uneori acumularea de lichid in cavitatea pleurala (sindromul lichidian pleural), afectiune manifestata prin febra, durere toracica si tuse seaca si care in foarte multe cazuri poate fi asociata si cu alte afectiuni precum insuficienta cardiaca sau afectiuni ale ficatului sau rinichilor.
Alte simptome ale acestei afectiuni sunt lipsa poftei de mancare, scaderea in greutate, insuficienta respiratorie, o tuse sacaitoare care poate fi uscata sau productiva, uneori se poate expectora si sange.
CAUZELE PLEUREZIEI
Printre cauzele acestei afectiuni se numara infectiile virale aparute la nivelul aparatului respirator inferior, poliartrita reumatoida, pancreatita, lupusul sau poate fi chiar o complicatie a unei operatii pe cord.
Pleurezia poate fi cauzata de infectii, rani sau tumori sau poate fi o complicatie a unor boli precum pneumonia, tuberculoza sau abcesul pulmonar. In unele cazuri, pleurezia are drept cauze afectiuni ale tractului gastrointestinal, in special ale ficatului si pancreasului, care pot inflama diafragma si pleura care o protejeaza.
Exista si cazuri cand apare in mod spontan, fara sa fie vorba de o problema de sanatate anterioara.
METODE DE DIAGNOSTICARE
Intrucat semnele acestei afectiuni sunt multiple, este nevoie de un examen fizic complet, o radiografie toracica pentru a fi examinate cat mai bine aceste semne si o serie de alte teste pentru a inlatura alte posibile cauze.
Medicul, prin simpla ascultare cu stetoscopul, poate identifica alte afectiuni ale plamanilor precum astm, emfizem sau pneumonie sau unele afectiuni sau malformatii cardiace. O radiografie, o electrocardiograma si unele analize de laborator sunt de asemenea necesare pentru o identificare corecta a bolii.
In cazul in care medicul suspecteaza o boala autoimuna, cum ar fi lupus sau artrita reumatoida, sunt necesare analize suplimentare.
Daca este insa vorba de sindromul lichidian pleural, se ia, folosind un ac, o proba de lichid din cavitatea pleurala si se trimite spre analiza la laborator.
Preventie: Pleurezia are drept cauza principala infectiile, care nu pot fi evitate. Dar pot fi evitate durerile puternice printr-o diagnosticare precoce si un tratament cu antiinflamatoare.
TRATAMENT
Tratamentul se stabileste in functie de cauza care a determinat boala: Daca e vorba de o infectie bacteriana, medicul indica un tratament cu antibiotice.
Simptomele bolii pot fi ameliorate prin repaus, odihna, uneori fiind indicata purtarea unui bandaj adeziv in jurul pieptului.
In cazuri de durere pleurala, se poate administra aspirina, ibuprofen sau un altfel de tratament antiinflamator nesteroidian (AINS). Daca este prezenta o durere severa este nevoie de un tratament al tusei sau durerii prezente.
Calmantele pot fi de un real ajutor in cazul tusei care provoaca durere. De asemenea, medicatia antiinflamatorie sau chiar medicamentele pe baza de cortizon sunt foarte eficiente in ameliorarea inflamatiei si durerii.
In cazul sindromului lichidian pleural, trebuie eliminat lichidul folosind un tub care se introduce prin zona toracica.
Exista unele masuri pe care le puteti lua si acasa pentru a ameliora simptomele acestei afectiuni, in special durerea care de multe ori poate fi foarte puternica. Ibuprofenul sau aspirina pot ameliora durerea si inflamatia. O buna metoda ar fi sa stati culcati pe partea unde simtiti durerea si sa limitati efortul fizic.
Consultant: Ileana Dediu,
Medic pneumofiziolog
Institutul de Pneumofiziologie M. Nasta