Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Pleurei (cancer al)

13 decembrie 2010
Share

Proliferare de celule tumorale in tesutul pleural.
Cancerul primitiv al pleurei – Acesta este mezoteliomul pleural, tumora maligna a carei frecventa este in crestere. El provine in 70% dintre cazuri din inhalarea azbestului (azbestoza), la care sunt supusi subiectii care lucreaza in numeroase sectoare industriale (extragerea si impletirea azbestului, constructii navale, izolarea cladirilor). Primele semne apar dupa aproximativ 35 de ani dupa expunere, care este uneori foarte scurta (cateva luni): dureri intr-o parte a toracelui, pleurezie (efuziune de lichid intre cele doua foite ale pleurei). Nu exista vreun tratament cu adevarat eficace al mezoteliomului, care invadeaza treptat peretele toracelui si plamanului. O depistare precoce a subiectilor expusi riscului, care ar permite utilizarea rapida a noilor medicamente ca interferonul, ar duce, in viitor la incetinirea evolutiei acestei boli.
Cancerul secundar al pleurei – Acesta este cauzat, in general, de metastazele unui cancer al bronhiilor, al sanului, al uterului, al ovarului sau al tubului digestiv. El se manifesta aproape intotdeauna printr-o pleurezie (care se traduce printr-o gafaiala la efort) si printr-o alterare a starii generale a bolnavului.
Tratamentul consta, pe de o parte, in tratarea cancerului primitiv (chimioterapie, hormonoterapie), pe de alta parte in evacuarea lichidului pleural prin punctie.