Polenul ori praful din aer, prezente mai ales vara, nu au niciun efect fizic direct asupra majoritatii oamenilor. Exista insa persoane care abia pot respira si care au permanent senzatia ca sunt racite, chiar daca afara este canicula. In cazul lor, este vorba de o reactie alergica sezoniera care trebuie tratata.
Persoanele sensibile, cu predispozitie pentru reactii alergice (cu teren atopic), pot dezvolta in timpul verii asa-numitele alergii sezoniere. Este vorba in primul rand de alergia la polenul gramineelor (plantele cu spice – ierburi inalte, cereale), dar si de alergia la praful din casa si de pe strazi. Tot in aceasta perioada, din cauza temperaturilor inalte si a umezelii ridicate, apare si alergia la mucegaiuri. Chiar daca sunt alergii sezoniere, ele nu trebuie neglijate.
Care sunt simptomele?
Simptomatologia este dominata de semnele respiratorii: nas infundat sau nas care curge (rinoree apoasa), stranuturi repetate, mancarime la nivel ocular, nazal si faringian, lacrimarea ochilor, tuse uscata. Toate aceste simptome pot fi insotite de o stare de anxietate, nervozitate, chiar de insomnii. Alergiile pot afecta atat copiii, mai ales pe cei cu varste intre 8 si 10 ani, cat si adultii. Prezenta acestor simptome trebuie sa determine pacientul sa se prezinte la medicul alergolog pentru un diagnostic si tratament antihistaminic corecte. Netratate corespunzator si la timp, alergiile respiratorii pot avea un impact negativ asupra vietii profesionale si sociale.
Potrivit statisticilor organizatiilor de profil, in Europa, peste 80 de milioane de persoane sufera de o forma de alergie. La nivelul Romaniei, una din patru persoane sufera sau a suferit de pe urma manifestarilor alergice, chiar daca multi dintre cei afectati nu dau o prea mare importanta acestui aspect.
Reguli de respectat in alimentatie
Este indicat ca persoanele sensibile sa respecte anumite reguli: in primul rand, alimentatia trebuie sa se bazeze pe legume si fructe proaspete, verdeturi. Este recomandat, de asemenea, consumul de patrunjel, cu proprietati diuretice, detoxifiante si antialergice, sub forma de salata sau suc (proaspat preparat), timp de 10-15 zile. Utile sunt si sucurile de telina. Papadia are actiune diuretica, depurativa si se consuma sub forma de infuzie din frunze, 2-3 cani/zi.
La ce plante putem apela?
Utilizarea unor plante cu actiune detoxifianta, depurativa, antialergica – mesteacan, brusture, trei-frati-patati, coada-soricelului, aloe, soc, lavanda, catina, pir – este deosebit de benefica. Si nu doar in scop profilactic, pentru prevenirea declansarii crizelor alergice, cat si curativ, deoarece ajuta la diminuarea intensitatii si severitatii simptomelor. Aceste plante se pot administra in diverse variante, sub forma de combinatii de ceaiuri (2-3 cani pe zi), tincturi (1 lingurita de 2-3 ori/zi) sau comprimate (2-4 comprimate pe zi, in functie de varsta). Sunt benefice si extractele naturale de Amla, Cordyceps, Astragalus, Reishi, extract din scoarta de pin, curcumina, gheara-matei.
Gemoterapia, foarte utila
Deosebit de benefica este si gemoterapia, deoarece favorizeaza in timp desensibilizarea persoanei, cu reducerea importanta a simptomatologiei si a intervalului de aparitie a crizelor alergice. In urma aplicarii acestei metode, rezultate deosebite se obtin atat la copii, cat si la adulti. Puteti asocia extract din muguri de coacaz negru, din muguri de mesteacan pufos, extract din mladite de maces sau din muguri de fag. In general, se fac cure periodice de 1-3 luni, numai la recomandarea unui medic apifitoterapeut. Dupa o pauza de 15-30 de zile, tratamentul se poate relua. Local, pentru diminuarea manifestarilor rinitei alergice, se pot folosi solutii ce contin solutie hipotona de apa de mare, filtrata microbiologic, cu extracte din plante ce au efecte antialergice, antiseptice si antiinflamatoare (coacaz negru, boswellia serrata, menta, musetel). Sedintele de acupunctura si reflexoterapie, efectuate de specialisti, au un rol deosebit in prevenirea aparitiei crizelor de alergie respiratorie.
Astmul, cea mai frecventa boala cronica a copiilor, reprezinta, in cele mai multe dintre cazuri, o boala alergica. Aceasta se declanseaza de la o banala rinita alergica netratata la timp sau de la infectiile respiratorii tratate impropriu cu antibiotice.
Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie, gemoterapie
biorezonanta, iridologie
www.med-as.ro