Tulburarile de digestie (digestie dificila, constipatie, balonare, colici abdominale, senzatie de greata) sunt tot mai prezente in societatea actuala şi apar la orice varsta, inclusiv la copii. Constipatia este o problema frecventa, afectand pana la 30% din populatia generala.
De cele mai multe ori, in cazul constipatiei, de vina sunt alimentatia saraca in fibre, dar bogata in proteine şi grasimi animale, in dulciuri concentrate, hidratarea insuficienta, lipsa mişcarii sau stresul. Constipatia poate fi tranzitorie sau cronica şi trebuie tratata corect de la inceput, deoarece, pe termen lung, favorizeaza acumularea de toxine la nivel intestinal, perturbarea echilibrului florei intestinale, scaderea imunitatii digestive, dar şi a celei generale; sa nu uitam ca poate creşte riscul de boala canceroasa.
Tratament cu abordare complexa
Pentru tratarea constipatiei se recomanda produsele naturale, care regleaza tranzitul intestinal in mod bland şi eficace. Totodata, ajuta la imbunatatirea functiei de bariera a mucoasei colonului şi stimuleaza secretia de mucus intestinal, echilibreaza flora intestinala, reducand gazele intestinale (efect carminativ). De obicei, se folosesc combinatii de extracte naturale, ce ar trebui sa:
- Imbunatateasca digestia şi sa accelereze tranzitul intestinal: aloe vera, soc, senna, ceai verde, fenicul, cimbru, busuioc, seminte de in, tarate de psyllium;
- Stimuleze secretia şi excretia de bila, deoarece o „bila leneşa” poate cauza constipatie: anghinare, papadie, cicoare, sunatoare, rozmarin;
- Intensifice procesul de detoxifiere: aloe vera, alge (spirulina, chlorella, fucus), orz verde, soc.
Ajutoare principale din natura
- Aloe vera este o planta cu efecte remarcabile de detoxifiere, de intarire a sistemul imunitar şi reglatoare ale tranzitului intestinal. Se consuma sub forma de suc sau capsule.
- Salvia regleaza tranzitul intestinal in caz de constipatie cronica.
- Socul este una dintre cele mai puternice plante cu efecte detoxifiante, depurative, diuretice. Intensifica eliminarea toxinelor din organism pe cale digestiva şi renala. Se poate administra sub forma de:
- Socata, ce are actiune depurativa, tonica; se recomanda cu 15-20 de minute inainte de masa, doua-trei paharele/zi. Este utila şi in caz de astenie, obezitate, edeme, infectii urinare;
- Infuzie din flori de soc, doua-trei cani/zi, cu efecte: sudorifice, laxative, diuretice;
- Tinctura din fructe de soc; are efecte deosebit de puternice depurative şi laxative: 30-40 de picaturi, de doua-trei ori/zi, diluate in 200 ml de apa sau ceai; doza se poate mari progresiv, in functie de afectiune şi de toleranta individuala. Este bine ca pe durata tratamentului sa se elimine din alimentatie carnea, zaharul, grasimile hidrogenate, produsele cu aditivi alimentari.
- Semintele de in şi taratele de psyllium au actiune laxativa, maresc continutul bolului fecal, prin atragerea apei, şi stimuleaza, astfel, tranzitul intestinal; totodata, absorb gazele intestinale. Se lasa de seara pana dimineata in apa, la macerat şi se consuma dimineata.
Legatura dintre constipatie si hemoroizi: cauze si tratament
Miere si probiotice
Dintre produsele apicole, se consuma mierea (exista şi miere laxativa ce contine şi cruşin) şi polenul. Probioticele echilibreaza flora intestinala, stimuleaza creşterea şi activarea „bacteriilor bune”. In cazul copiilor, mare atentie trebuie acordata alimentatiei. In acest caz, se pot utiliza siropuri ce contin miere, propolis, prune uscate, ghimbir, chimion, coriandru; extract gemoterapic din mladite de merişor.