In conditiile unei vieti agitate, cu suprasolicitare permanenta, relaxare si somn insuficiente, tot mai multe persoane acuza scaderea capacitatii de concentrare si memorare, pe termen scurt sau lung. Din fericire, natura are solutii pentru toate.
Pentru a ne pastra memoria vie, ar trebui sa avem un stil viata sanatos, cu alimente bogate in aminoacizi, vitamine, minerale, antioxidanti, respectiv sa consumam legume cu frunze verzi, uleiuri bio presate la rece, cereale integrale, nuci, seminte de in (sursa de acid alfa-linoleic, ce imbunatateste activitatea cerebrala), peste gras (somon, hering, ton, sardine), telina, morcovi, broccoli, rosii, turmeric, galbenus, ciocolata neagra, afine, capsune, struguri rosii, cirese, banane. De asemenea, sa respectam orele de odihna si sa avem un somn de minimum 7-8 ore pe noapte; sa evitam stresul; sa combatem sedentarismul si sa mentinem o activitate intelectuala sustinuta, indiferent de varsta.
Solutii din natura
Busuiocul este un tonic si un energizant excelent, ce stimuleaza puterea de concentrare. Se poate consuma sub forma de macerat la rece, care se bea dimineata pe stomacul gol; sau pulbere de busuioc, cate o lingurita rasa de trei ori/zi.
Rozmarinul are efecte stimulative, imbunatateste memoria si inlatura oboseala psihica. Se poate utiliza sub forma de ceai, tinctura, extract gemoterapic din mladite de rozmarin.
Salvia energizeaza si imbunatateste puterea de concentrare, este utila in caz de surmenaj intelectual si se utilizeaza sub forma de infuzie.
Ginkgo biloba este un remediu util mai ales pentru persoanele in varsta, cu tulburari de memorie si de concentrare. Imbunatateste circulatia si oxigenarea cerebrala si duce la cresterea performantelor intelectuale. Ginkgo biloba poate fi utilizat sub forma de ceai, tinctura sau capsule.
Ginsengul (siberian, chinezesc, indian) indeparteaza starea de oboseala fizica si psihica si imbunatateste capacitatile cognitive.
Spirulina si chlorella au actiune energizanta, stimuleaza memoria si previn imbatranirea prematura.
Coenzima Q10 creste nivelul energetic al organismului, intensifica metabolismul si imbunatateste performantele fizice si intelectuale.
Gelul de aloe vera este un energizant si tonic, stimuleaza memoria.
Energizati-va natural cu ginkgo biloba, ginseng, catina, aloe vera
Rhodiola rosea este o planta adaptogena care anihileaza efectele negative ale stresului, stimuleaza atentia, concentrarea, memorarea si genereaza o stare de bine.
Uleiul de peste, bogat in acizi grasi Omega-3, stimuleaza si mentine functiile cognitive.
Orzul verde este bogatinvitamine din grupul B, E, C, minerale, aminoacizi, enzime (SOD), clorofila. Reduce stresul oxidativ, are proprietati antioxidante, remineralizante si vitaminizante. Poate fi consumat sub forma de suc sau pulbere.
Preparatele stupului, adica mierea, polenul, pastura si laptisorul de matca sunt o sursa valoroasa de aminoacizi, vitamine din grupul B, minerale si enzime.
Drojdia de bere este un rezervor natural de vitamine din complexul B, care ne ajuta sa ne redobandim tonusul fizic si psihic, sa ne imbunatatim capacitatile de memorare si concentrare.
Gemoterapie si aromoterapie
Gemoterapia este benefica in combaterea asteniei. Se pot folosi extractele din muguri sau mladite de stejar, catina, mesteacan, rozmarin, coacaz negru, maces, sequoia. Uleiurile esentiale de rozmarin, busuioc, menta, salvie au rezultate deosebite in stimularea capacitatilor cognitive si a memoriei, in diminuarea stresului, au efect tonic si energizant. Se pot utiliza in lampa de aromoterapie, intr-un recipient cu apa si pulverizator sau una-doua picaturi puse direct in palma si inhalate.