Odata cu sosirea anotimpului rece, organismul uman trebuie sa faca fata agresiunii variatiilor de temperatura si microbilor care determina in principal infectii la nivelul aparatului respirator. Pentru aceasta, este bine sa ne luam din timp masuri care sa vizeze cresterea imunitatii nespecifice a organismului si, implicit, rezistenta fata de factorii externi nocivi.
Exista o multime de plante care ne sunt de un real folos in lupta cu agentii patogeni cauzatori de boala. Aceste plante pot fi folosite sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri.
Echinacea intareste imunitatea si intreg organismul
Echinacea si-a dovedit, in timp, extraordinara capacitate de crestere a imunitatii nespecifice a organismului, prin stimularea productiei de globule albe, in special limfocite si a cantitatii de interferon. De asemenea, la nivel tisular, inhiba hialuronidaza, avand efect antiinflamator. Echinacea are actiune bacteriostatica asupra unor bacterii, virusuri si fungi.
Planta poate fi administrata sub forma de tinctura, 1 lingurita, de 3-4 ori/zi, dizolvata in putina apa sau comprimate cu pulbere de echinacea, 300 de mg, de 3 ori/zi. Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 13 ani pot lua 400 de mg/zi, sau comprimate cu ulei de echinacea, 1-2 capsule/zi. Tratamentul dureaza in general 30 de zile cu pauza. In cazurile in care rezistenta organismului este mult scazuta, cura poate fi prelungita.
Pentru potentarea efectelor de prevenire si combatere a infectiilor gripale, se pot administra capsule ce contin echinaceea, in combinatie cu zinc si vitamina C.
Persoanele alergice trebuie sa fie foarte atente la produsele pe baza de echinaceea, deoarece planta poate declansa crize alergice la nivel respirator.
Arnica stimuleaza imunitatea
Arnica este una dintre plantele cele mai pretioase, avand proprietati imunostimulente generale foarte puternice. Stimuleaza in special imunitatea nespecifica la nivelul gatului si al cailor respiratorii superioare, in adminstrare interna. Adultii pot lua cate 30-40 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, diluate in apa, pe stomacul gol, timp de 30 de zile, pentru stimularea imunitatii. Extern, imbunatateste circulatia, incalzeste extremitatile si creeaza o stare de confort fizic.
Propolisul, cel mai puternic „medicament” natural antiinfectios
Un alt produs cu proprietati extraordinare in lupta cu infectiile este propolisul. Compozitia biochimica a propolisului ii confera proprietati deosebite, atat profilactice, cat si curative. Intern, se foloseste sub forma de tinctura, miere propolizata, apa de propolis sau tablete. Se recomanda atat in prevenirea infectiilor de diferite etiologii (potenteaza sistemul imunitar), cat si terapeutic, datorita proprietatilor sale antibacteriene si antivirale. Tinctura se administreaza cate 30-40 de picaturi, de 2-3 ori/zi, in functie de varsta si de greutatea corporala. In ceea ce priveste tabletele, se recomanda 1 capsula, de 3-4 ori/zi. Desi reactiile alergice la propolis sunt destul de rare, ele exista. De aceea este bine ca, inainte de a incepe un tratament cu acest produs, sa faceti un test, aplicand pe piele cateva picaturi de tinctura. Daca pielea se inroseste, tratamentul cu propolis este de evitat.
Fructele, legumele si condimentele, izvor de sanatate
Gemoterapia este deosebit de benefica pentru cresterea imunitatii organismului. In acest scop, se poate administra extract de muguri de brad (Abies pectinata), care stimuleaza imunitatea la nivel rino-faringian, fiind un remediu foarte eficient si la copii. De asemenea, se poate folosi extract de muguri de mesteacan pufos (Betula pubescens), care creste imunitatea la nivelul traheii si al arborelui bronsic, extract de muguri de calin (Viburnum lantana), care stimuleaza imunitatea la nivelul arborelui bronsic si la nivel pulmonar, extract din mladite de maces (Rosa canina) si extract din muguri de coacaz negru (Ribes nigrum), cu efect antialergic si pentru cresterea imunitatii si rezistentei fizice.
Preparatele se administreza in functie de varsta: la adult, cate 30-50 de picaturi, de 2-3 ori/zi sau 75 de picaturi pe zi, in asociatie. Schema poate fi administrata timp de 2-3 luni, cu pauza de o luna, dupa care se poate relua ciclul. Condimentele au un rol dezinfectant la nivel respirator, datorita uleiului volatil. De aceea, pot fi folosite din plin in sezonul rece. Dintre acestea, puteti consuma cimbru, busuioc, eucalipt, fenicul, menta, rozamarin, ghimbir. Puteti folosi si siropuri presate la rece, cu zahar invertit, cu proprietati vitaminizante (in special vitaminele A si C), tonice, pentru intarirea sistemului imunitar din: maces – are un continut bogat in vitamina C; catina – foarte bogata in vitaminele A si C; afine; morcov – contine vitamina A.
Relaxati-va cu ceaiuri care stimuleaza imunitatea
Ceaiurile sunt benefice in sezonul rece, deoarece au rol de hidratare, cresc imunitatea generala si la nivel respirator, incalzesc organismul, relaxeaza si tonifica. Astfel, pot fi folosite infuzii din soc, tei, musetel, iasomie, cimbrisor, muguri de pin, muguri de plop. Ceaiurile se consuma caldute, de preferat cu lamaie si indulcite cu miere.
Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie
Centrul BioLumiMedica
Telefon: 021/336.01.26