Ficatul este un organ-cheie pentru organism, ce metabolizeaza si detoxifica, neutralizeaza si elimina produsii de metabolism, toxinele exo- si endogene (alcool, alimente, poluanti chimici). Din fericire, celula hepatica are o mare capacitate de regenerare, functie pe care o puteti sustine si cu ajutorul remediilor naturale. Am intocmit pentru dumneavoastra o lista cu plante care ajuta ficatul sa se regenereze.
Ficatul poate avea de suferit din cauza unei infectii virale (cu virus hepatitic A, B, C, D, E), dar si din cauza unui stil de viata nesanatos, de consumul alimentelor bogate in aditivi si/sau procesate, prajeli, bauturi (non)alcoolice; de poluanti (chimici, industriali, inclusiv fumat), de administrarea de medicamente (antibiotice, antiinflamatoare, paracetamol); de lipsa odihnei si de stres. Se recomanda o alimentatie bogata in crucifere (varza, broccoli, conopida etc.), radacinoase, proteine de calitate, uleiuri sanatoase, cereale integrale, lactate acide, sucuri verzi (orz verde, grau verde), de sfecla, telina, morcovi; germeni de grau, de orz, care ajuta la detoxifierea si regenerarea ficatului.
Principalele recomandari
La recomandarea unui specialist, este bine sa utilizati plante cu actiune coleretic-colagoga (stimuleaza secretia si excretia de bila) si hepatoprotectoare (anghinare, cicoare, coada-soricelului, aloe, rostopasca, armurariu, sunatoare, gentiana, papadie, rozmarin), in combinatie cu plante care detoxifica la nivel circulator (coada-soricelului, telina, brusture, menta, mesteacan, cicoare, urzica, soc). Se pot asocia si extracte ce contin alge (spirulina, chlorella), drojdie de bere.
Plante care ajuta ficatul:
- schisandra, planta adaptogena, are efecte deosebite antioxidante, detoxifiante generale si la nivel hepatic, stimulatoare ale functiei celulelor hepatice.
- fructele de armurariu (gratie continutului de silimarina) au rol hepatoprotector si hepatoregenerator de exceptie; protejeaza ficatul in special prin cresterea nivelului de glutation, cu rol de detoxifant hepatic; stimuleaza digestia; se fac cure de 30-60 de zile.
- lemnul-dulce favorizeaza eliminarea toxinelor, imbunatateste digestia si protejeaza celula hepatica.
- anghinarea are rol coleretic-colagog si de protectie a celulelor ficatului; actiune diuretica, stimuleaza excretia colesterolului prin bila, scade nivelul de colesterol si trigliceride din sange si stimuleaza pofta de mancare; se recomanda cure de 20-30 de zile, urmate de pauza.
- papadia are actiune diuretica si detoxifianta hepatica si sangvina, coleretic-colagoga, actiune tonica la nivel hepatic, dar si de detoxifiere si de protejare a ficatului.
- sunatoarea are actiune coleretic-colagoga, antiinflamatoare si de protectie a hepatocitului; rol exceptional antidepresiv.
- rozmarinul are actiune coleretic-colagoga, de imbunatatirea digestiei, protectia celulei hepatice si efect antioxidant puternic; se administreaza extract din mladite, cate 2 ml de doua ori pe zi, inainte de masa.
Retete naturiste pentru detoxifierea ficatului
Ajutoare din stup
Dintre produsele stupului, benefice in caz de afectiuni hepatice sunt pastura, cu rol de refacere a celulei hepatice; doza uzuala recomandata este de 10-20 g pe zi, cu 30-45 de minute dupa masa, pentru a evita disconfortul gastric. Si tinctura de propolis se amesteca 50 de picaturi cu doua-trei linguri de miere si se administreaza pe stomacul gol, o data pe zi, in cure de cate 30 de zile.
De retinut!
Deoarece detoxifierea hepatica include mai multe faze, este foarte important ca aceste plante hepatoprotectoare sa fie adminstrate in asociere cu substante ce actioneaza la nivelul diferitelor etape de detoxifiere hepatica: arginina, N-acetil-cisteina, ghimbir, turmeric, L-glutation, acid alfa lipoic, vitamina C, seleniu, complex bioflavonoide din citrice, acerola.