Daca de fiecare data cand inchideti ochii visati la plaje cu nisip fin si ape in diferite nuante de albastru, daca v-ar placea ca fiecare sfarsit de saptamana sa se transforme intr-un city break si daca economisiti pana la ultimul banut pe care-l puneti intr-un borcan cu eticheta „bani de calatorie”, atunci s-ar putea sa fiti fericitii posesori ai „genei calatorului”.
In engleza se numeste „wanderlust”, in limba romana i-am putea spune „dor de duca”, o dorinta aprinsa de a calatori sau pur si simplu de a explora si descoperi noi tinuturi. Indiferent cum vreti sa o numiti, aceasta dorinta nu dispare, oricat de mult ati calatori.
Placerea de a calatori e prezenta in ADN
Potrivit celor mai noi cercetari in domeniu, dorinta de a calatori este data de o gena derivata dintr-o alta gena numita DRD4, asociata cu nivelul de dopamina din creier. Gena in sine, DRD4-7R, este corelata cu un nivel crescut de curiozitate si neliniste fata de aceasta activitate numita calatorit. In realitate, oamenii care poarta aceasta informatie genetica au un lucru in comun, si anume o istorie a calatoriilor. Gena nu este deloc comuna, asa ca cei care o au se pot declara norocosi, iar oamenii care traiesc in regiuni ale globului unde turismul este incurajat au o probabilitate mai mare de a prezenta aceasta gena.
Studiile stiintifice au dovedit-o
Cercetatorul Chaunsheng Chen a realizat un studiu pornind de la premisa ca originea rasei umane este in Africa si afirma ca „gena calatorului” apare la oamenii care traiesc in societatile care au migrat departe de continentul african. David Dobbs de la publicatia National Geographic sustine aceste descoperiri si spune ca posesorii genei sunt mult mai predispusi la a-si asuma riscuri, la a incerca si explora lucruri noi cum ar fi feluri de mancare, oportunitati sexuale etc. Alti cercetatori afirma ca aceasta gena ar putea fi legata si de comportamentul neanderthalian si ca lucrurile ar putea scapa complet de sub control. Asa ca, inainte de a renunta la locul de munca si a va propune sa calatoriti in urmatoarele luni, fiti rationali si mai ganditi-va de cateva ori.
Expertii sustin ca implinirea vine in urma experientelor acumulate
Cercetari recente realizate de catre expertii de la Universitatea Cornell din New York, Statele Unite, au confirmat ca secretul fericirii sta in experientele traite, si nu in lucrurile materiale. Expertii spun ca lucrurile pe care ni le achizitionam ne fac sa ne simtim impliniti doar pentru o scurta perioada de timp. Lucrurile noi sunt interesante doar la inceput, dupa care devin neinteresante. De fapt, ne obisnuim cu lucrurile pe care le detinem, iar dupa un timp, multumirea dispare.
De partea cealalta, fericirea care survine in urma unor experiente pe care le-am trait precum calatoriile rezista testului timpului deoarece aceste experiente devin o parte din noi, ne ajuta sa ne identificam. Asadar, in loc sa strangeti bani pentru un televizor nou, mai bine v-ati gandi sa calatoriti, sa explorati, sa descoperiti. Se spune ca experientele de viata sunt parte din noi, iar noi suntem suma totala a propriilor experiente.