Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Pintenii calcaneeni: cum atenuaţi durerea

Dr. Andrei Ioan Bogdan, medic primar ortopedie-traumatologie, , www.centrokinetic.ro, tel.: 0314335371, [email protected]
13 mai 2024
Share
Pintenii calcaneeni: cum atenuaţi durerea

Pintenii calcaneeni sau „ciocurile la călcâie” sunt o denumire populară, folosită uneori şi de cadrele medicale pentru a uşura explicaţiile pe care le oferă pacienţilor. Afecţiunea care generează durere şi este asociată cu denumirile de pinteni calcaneeni şi ciocuri la călcâie poartă numele de fasciită plantară.

Pintenii calcaneeni sunt cea mai frecventă cauză a durerilor din regiunea calcaneană, localizate în porţiunea inferioară a acestuia. Are ca şi cauză principală obezitatea şi, mai ales, creşterea bruscă în greutate. Totodată, fasciita plantară (pinteni calcaneeni) este des întâlnită la persoanele de vârstă medie, care debutează într-o acţiune sportivă, uneori neechipate (neîncălţate) corespunzător. Această afecţiune presupune inflamarea fasciei plantare, ce reprezintă un tendon situat în talpa cu rolul de a susţine bolta plantară. Efortul inadecvat, obezitatea, încălţămintea incomodă forţează această fascie care se inflamează, apărând fasciita plantară sau pinteni calcaneeni.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport gel rece. Este recomandat în ameliorarea durerilor musculare şi articulare şi reducerea inflamaţiei din entorse, luxaţii sau alte traumatisme minore, febră musculară sau episoade acute ale afecţiunilor reumatice.

Pinteni calcaneeni, factori de risc

Există câţiva factori care favorizează apariţia fasciitei plantare (pintenilor calcaneeni):

  • Picior plat sau, din contra, picior prea arcuit – picior rigid;
  • Orientarea spre interior a piciorului în timpul mersului;
  • Pronaţia excesivă (înclinaţia piciorului spre exterior);
  • Încălţămintea inadecvată – tocuri prea înalte; încălţăminte care nu oferă suport boltei plantare (talpa prea subţire); trecerea bruscă de la încălţăminte cu toc la cea fără toc;
  • Alergatul pe vârfuri, călcâie sau pe suprafaţă moale (nisip) poate duce la pinteni calcaneeni;
  • Existenţa unor traumatisme sau a unor afecţiuni inflamatorii la acest nivel (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, lupus, artrite reactive, artrită psoriazică etc.);
  • Factori ereditari.

Dr. Andrei Ioan Bogdan: „Nivelul de performanta chirurgicala mondial ne obliga sa ridicam stacheta in Romania”

Pinteni calcaneeni, dureri matinale

Durerea la nivelul călcâiului este cel mai comun simptom al pintenilor calcaneeni. Apăruta dimineaţa, această durere reprezintă un semn clasic al fasciitei plantare. Explicaţia instalării în cursul dimineţii este următoarea: peste noapte, piciorul stă în flexie plantară, datorită relaxării musculaturii. Acest lucru permite fasciei să se scurteze.

În momentul în care fascia scurtată este întinsă, apare durerea, care se manifestă şi în momentul în care este reluată activitatea fizică după o perioada de repaus. De obicei, afectează un singur picior şi nu apare noaptea sau în repaus. Astfel, se diferenţiază de celelalte afecţiuni articulare, ortopedice sau neurologice, ce pot apărea la acest nivel. Se mai asociază cu limitarea dorsiflexiei gleznei. Streatching-ul fasciei plantare poate fi dureros, iar la alergători creşte probabilitatea durerii de genunchi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical care se aplică topic şi are ca efect reducerea durerii şi a rigidităţii musculare. De asemenea, reduce durerile reumatice acute.

pinteni calcaneeni, talpi, fascia plantara,

Pinteni calcaneeni, tratament în cinci etape

Tratamentul fasciitei plantare (pintenilor calcaneeni) este unul complex şi de durată, şi include:

  • Tratament igieno-dietetic. Se recomandă scăderea în greutate (unde este cazul); purtarea unor talonete care să înalţe bolta piciorului; repaus; purtarea încălţămintei adecvate, cu talpa ortopedică şi cu toc jos sau mediu (3-5 cm); evitarea mersului cu picioarele goale pe suprafeţe dure şi/sau denivelate.
  • Tratament medicamentos. Presupune administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), timp de 2-5 săptămâni, însă numai la recomandarea medicului. Infiltraţia locală cu o soluţie cu corticoizi poate fi o alternativă atunci când durerea nu răspunde la administrarea de AINS uzuale.
  • Kinetoterapie. Gimnastica medicală în cazul pintenilor calcaneeni (fasciitei plantare) constă în exerciţii de streatching ale gambei şi fasciei plantare. În medie, este nevoie de două-trei luni de kinetoterapie.
  • Reduce eficient tensiunea la nivelul fasciei. Crioterapia, aplicarea de gheaţă, pe zona dureroasă 15-20 de minute, de 3-4 ori pe zi sau masajul tălpii cu gheaţă, timp de 5-10 minute ajută la ameliorarea durerii dată de pintenii calcaneeni.
  • Fizioterapie. Pentru pinteni calcaneeni se pot aplica local curenţi diadinamici, ultrasunete, TECAR (o terapie non-invazivă ce foloseşte curenţi de înaltă frecvenţă, care intră în ţesut şi se transformă în căldură) şi laser în punct dureros.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.