Piciorul dureros, sub diverse forme, este o acuza frecventa a pacientului care se prezinta intr-un cabinet de ortopedie. Dintre multiplele cauze (piciorul plat, piciorul scobit, alte diformitati congenitale), fasciita plantara si pintenele calcanean („ciocuri la calcaie”) sunt printre cele mai comune cauze descoperite la consult.
Fasciita plantara este cea mai intalnita forma de durere la nivelul calcaiului. Aceasta afecteaza aproximativ 10% din populatie in fiecare an, fiind un proces inflamator la nivelul aponevrozei plantare (fasie de tesut fibros, pozitionata superficial sub piele, la baza piciorului; sustine arcul longitudinal al talpii). Desi cauza fasciitei plantare ramane necunoscuta, s-au identificat pinteni calcaneeni in aproximativ 50% dintre prezentarile la medic ale pacientilor cu aceasta patologie.
Durerea in zona calcaiului, cel mai frecvent simptom
Simptomele sunt reprezentate de: durerea pe partea plantara a piciorului, preponderent in zona calcaiului, cel mai frecvent in punct fix; durerea care apare dimineata cand pacientul se da jos din pat sau dupa o perioada lunga de repaus, cand acesta reia mersul. Aceasta durere dispare uneori odata cu deplasarea, ori la reluarea repausului, de obicei mai intensa dupa si nu in timpul activitatilor.
Radiografiile simple la nivelul piciorului fata si profil sunt folosite pentru evidentierea pintenilor calcaneeni, dar si pentru excluderea altor cauze de durere (de exemplu, artroza de glezna). Uneori, simptomele se pot remite fara niciun fel de tratament, dar acest lucru se intampla rar si poate dura de la cateva saptamani la ani de zile.
Optiuni terapeutice
Peste 90% dintre pacientii cu fasciita plantara vor simti imbunatatiri in aproximativ 10 luni de la inceperea unor metode simple de tratament.
- Repausul: diminuarea, chiar incetarea temporara a activitatilor predispozante este primul pas si se refera mai ales la activitatile excesive, cum ar fi cele sportive.
- Aplicatiile locale reci (recipient cu apa rece sau gheata) timp de 15 minute, de 3-4 ori pe zi.
- Talonetele (branturile), confectionate la recomandarea ortopedului si pe baza unei plantograme, reprezinta un adjuvant important in imbunatatirea mersului pacientului si reducerea microtraumatismelor de la nivelul aponevrozei in timpul mersului.
- Tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene reduce durerea si inflamatia, dar trebuie facut sub supraveghere medicala.
- Tratamentul cu steroizi injectabili si-a dovedit eficacitatea, dar este insotit de efecte secundare, ca ruptura fasciei plantare, picior plat secundar sau dureri cronice.
- Ortezele rigide si semirigide sunt eficiente in aproximativ 85% dintre cazuri, dar efectele benefice tind sa apara la peste 6 luni de zile.
- Fizioterapia, incluzand exercitiile de intarire a muschilor gambei si plantei, si-a demonstrat eficienta in reducerea durerilor.
- Tratamentul cu unde de soc (extracorporeal shockwave therapy – ESWT) se foloseste de ultrasunete pentru a stimula procesul de vindecare. Metoda actioneaza asupra rupturilor la nivelul fibrelor de colagen si asupra zonelor hemoragice, stimuland formarea de neovascularizatie. Studiile desfasurate au aratat efecte favorabile in cazul a 47% dintre pacienti la 3 luni si in proportie de 95% la un an, deci este un tratament sigur si eficient. Pentru efectuarea interventiei sunt necesare, de regula, trei sedinte cu o durata de circa 20-30 de minute, la interval de 2-3 zile.
- Tratamentul chirurgical se impune doar in cazul in care nu exista rezultate prin metodele nechirurgicale timp de un an.
La nivelul piciorului, ligamentele tensionate pot tractiona calcaiul, iar pe masura ce se produce reparatia osoasa, se poate forma un pinten calcanean (osteofit). Aceasta agresiune repetata se intalneste in special la atleti, dansatori, supraponderali si la femeile care poarta incaltaminte nepotrivita, mai ales pantofi cu toc inalt.
Dr. Florin Bica
Medic primar ortopedie-traumatologie
Clinica de Diagnostic Gral