In prezent, persoanele care se confrunta cu intoleranta la lactoza au la dispozitie o pastila care ii ajuta sa treaca peste acest impediment si sa consume produse lactate. In viitorul apropiat, mai exact in urmatorul an, si persoanele cu intoleranta la gluten vor putea beneficia de o astfel de pilula, se arata intr-o cercetare publicata in Journal of the American Chemical Society.
Expertii de la Universitatea California si cei de la Universitatea din Washington au descoperit o anumita enzima care cauzeaza ruperea lanturilor de peptide, responsabile de simptome, precum: durere de stomac, diaree, balonare sau arsuri gastroesofagiene. Aceasta descoperire va duce la crearea unei pilule care sa distruga aceasta enzima in mai putin de o ora, astfel incat persoanele cu intoleranta la gluten sa poata consuma produsele altadata interzise. Astfel, va putea fi prevenita una dintre cele mai grave complicatii ale intolerantei la gluten, si anume boala celiaca.
Potrivit Fundatiei Nationale pentru Constientizarea Bolii Celiace, una din 133 de persoane de pe teritoriul Statelor Unite sufera de boala celiaca. Cu toate acestea, un studiu recent realizat de catre specialistii de la Universitatea Columbia arata ca aceasta afectiune este sever subdiagnosticata, printre motive numarandu-se: simptomele asemanatoare altor boli, insuficiente cunostinte ale medicilor privind aceasta afectiune si slaba dotare a laboratoarelor de testare serologica.
Paula Rotaru
Sursa: www.huffingtonpost.com