Cu secole în urmă, oamenii credeau că „pielea de găină” ajuta părul să crească mai repede. Astăzi, știm că nu este cazul, dar fenomenul „piele de găină” mai păstrează încă un oarecare mister.
Când vă este frig sau dacă simțiți o emoție puternică, cum ar fi frica, șocul, anxietatea, excitarea sexuală sau chiar …inspirația, „pielea de găină” poate apărea brusc pe toată suprafața corpului. Numite și piloerecții, umflăturile din jurul firelor de păr apar atunci când mușchiul mic, situat la baza fiecărui folicul de păr, se contractă, determinând părul să stea ridicat.
Dar ce anume provoacă acest răspuns involuntar al organismului?
În timp ce aceste piloerecții nu au nicio funcție benefică pentru noi, oamenii de știință spun că în cazul animalelor cu blană acestea sunt importante. La animale, părul ridicat creează o pătură izolatoare împotriva frigului. Tot la animale, piloerecțiile apar și în timpul unei situații de luptă sau de zbor. Când un animal se găsește în pericol, stratul de blană ridicată creează o imagine vizuală a unui animal mai mare și poate speria prădătorii.
Având în vedere că în cazul omului „pielea de găină” nu va speria pe nimeni, această reacție este doar un răspuns involuntar la suprasolicitările hormonale cauzate de modificările de temperatură sau emoție.