Piersicile sunt unele dintre fructele preferate atat ale adultilor, cat si ale copiilor, datorita aromei delicioase si a parfumului imbietor. Consumul de piersici este raspandit in toata lumea, nu numai gratie aromei, ci si continutului bogat in vitamine, minerale si antioxidanti.
Iata care sunt beneficiile aduse de consumul regulat de piersici.
Protejeaza vederea
Piersicile contin o cantitate generoasa de beta-caroten, antioxidant esential pentru mentinerea sanatatii ochilor, prin imbunatatirea circulatiei sangvine in corp. In plus, beta-carotenul hraneste si protejeaza retina ochilor de radicalii liberi, previne aparitia cataractei, precum si a degenerescentei maculare legate de varsta.
Mentin o greutate corporala optima
Piersicile nu contin grasimi si au foarte putine calorii. Zaharul din piersici este natural si nu are efecte adverse asupra sanatatii. Daca urmati o dieta, consumul de piersici va poate tine departe de gustarile nesanatoase si pline de calorii.
Previn aparitia cancerului
Datorita continutului crescut de antioxidanti, piersicile previn multiplicarea celulelor canceroase. Aceste fructe protejeaza impotriva aparitiei cancerului de plamani, colon, precum si a cancerelor bucale. In plus, datorita polifenolilor continuti, piersicile pot opri cresterea celulelor canceroase de la nivelul sanului, fara a deteriora celulele sanatoase.
Mentin colesterolul in limite normale
Consumul zilnic de piersici tine colesterolul sub control, precum si problemele ce duc la aparitia diabetului si bolilor cardiovasculare. Aceste fructe nu doar previn aceste probleme, dar pot fi de ajutor si in tratarea lor.
Imbunatatesc sanatatea cardiovasculara
Antioxidantii continuti de piersici distrug radicalii liberi ce determina anumite reactii care pot distruge diverse celule din corp. In plus, piersicile contin elemente bioactive ce lupta impotriva aparitiei sindromului metabolic, o combinatie de factori de risc ce cauzeaza inflamatie, obezitate si afectiuni cardiace.
Consumul regulat de piersici va poate proteja de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.
Pastreaza digestia sanatoasa
Piersicile elimina toxinele de la nivelul colonului, rinichilor, stomacului si al ficatului, datorita continului bogat de fibre si potasiu. Fibrele elimina toxinele din organism, iar potasiul reduce frecventa afectiunilor rinichilor, precum si a ulcerelor gastrice. Piersicile sunt usor de digerat si nu cauzeaza crampe abdominale sau alt tip de disconfort.
Imbunatatesc aspectul pielii
Aceste fructe sunt bogate in vitaminele A si C, fiind esentiale pentru sanatatea pielii. Vitamina A hidrateaza, rezultand o piele supla si catifelata. Vitamina C este un antioxidant puternic care protejeaza pielea de actiunea radicalilor liberi. Acest beneficiu este adus atat de consumul piersicilor, cat si de aplicarea locala a tratamentelor cosmetice. Este recomandat sa aplicati direct pe ten piersica proaspata, pentru a ameliora ridurile si cearcanele.
Normalizeaza tensiunea arteriala
O piersica generoasa este bogata in potasiu si saraca in sodiu, ce ajuta la tinerea sub control a tensiunii arteriale. Potasiul, impreuna cu sodiul, regleaza echilibrul apei din organism si normalizeaza valoarea tensiunii arteriale. Pe langa acestea, piersicile mai contin si magneziu, fosfor, zinc, cupru, mangan, fier si calciu, elemente ce ofera suport globulelor rosii ale sangelui si imbunatatesc sanatatea vasculara.
Reduc inflamatia
Piersicile au proprietati antiinflamatoare, antimicrobiene si antioxidante. Daca aveti guta sau reumatism, vitamina A continuta de piersici ajuta la ameliorarea inflamatiei, unul dintre principalele simptome suparatoare ale acestor afectiuni. In plus, au proprietati laxative si diuretice care, de asemenea, reduc inflamatia.