Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Piercingurile si tatuajele: un mijloc de exprimare sau o moda periculoasa?

6 februarie 2015
Share

Arta tatuarii si body piercingul sunt unele dintre cele mai nonconformiste forme de expresie. Aceste modalitati, sa le spunem, de infrumusetare a corpului exista de mii de ani. Cuvantul „tatuaj” provine de la termenul tahitian „tatau” ce inseamna „a marca”.

Insemnele realizate pe corp se pare ca aveau in trecut o semnificatie pentru viata din prezent, dar si pentru cea de dupa. Si, tot in acele vremuri, cerneala era facuta din funingine sau pigmenti vegetali si se foloseau, de obicei, culorile inchise, desi in unele culturi erau prezente culori precum galbenul sau albastrul deschis.

Pentru pasionatii de astazi, tatuajele simbolizeaza unicitate, legaturile stranse cu alte persoane sau individualitatea artistica, toate acestea marcate prin desene sau simboluri. In ultimul timp, tatuajele nu mai stau ascunse de ochii privitorilor, ci la vedere: pe gat, fata (ochi sau buze) etc.

Riscurile tatuajelor

Riscurile care vin „la pachet” cu tatuajele sunt multe si constau, in primul rand, in introducerea in piele a produselor chimice necunoscute si a cernelurilor. Cel mai mare dintre riscuri este acela al infectarii cu virusul hepatic C sau cu tetanos. De asemenea, foarte multe cerneluri includ pigmenti metalici care pot duce la aparitia arsurilor in timpul procedurii RMN sau a examinarii cu raze X. De cele mai multe ori, oamenii nu cunosc foarte multe detalii despre acest lucru. Alti pigmenti utilizati pentru tatuaje pot contine urme de plastic, latex sau pigmenti destinati vopselei auto. Se pot produce reactii alergice. In plus, costurile inlaturarii unui tatuaj sunt foarte mari. In lume, doar 38 de state au adoptat legi pentru a reglementa industria tatuajelor si doar in 28 de state minorilor le este interzis sa se tatueze fara acordul parintilor.

Body piercingul si complicatiile sale

piercinguri-si-tatuaje-2La fel ca in cazul tatuajelor, piercingurile se pare ca dateaza de peste 3.000 de ani. Si daca inainte piercingurile erau realizate in lobul urechii, iata ca astazi ele sunt raspandite pe mai toate zonele corpului, inclusiv in zona intima. Complicatiile comune care apar odata cu piercingurile includ durerea, sangerarea care nu se mai opreste, vindecare intarziata, infectii, cicatrici keloidale, migrarea bijuteriilor in zone inaccesibile ale corpului, reactii alergice, eruptii cutanate, deteriorarea cartilajului urechii, infectii ale rinichilor, chiar boala inflamatorie pelvina. Si nu uitati ca puteti contracta virusul HIV sau hepatita C ca urmare a aparaturii nesterilizate. 

Modificarile la nivelul corpului, adevarate provocari pentru medicina

Piercingurile pot determina aparitia dificultatilor in ceea ce priveste tratarea pacientilor in situatiile de urgenta. Bijuteriile pot interfera cu examenele radiologice, cu electrocauterizarea in timpul operatiei etc. In cazul femeilor tatuate intr-o anumita zona, care urmeaza sa nasca si sa li se faca o anestezie epidurala, anestezistul s-ar putea sa nu vrea sa efectueze injectia, ca urmare a faptului ca exista un pericol ca cerneala folosita la tatuaj sa ajunga in canalul spinal (protejeaza maduva spinarii si radacinile nervilor).

In conditiile in care se investesc foarte multi bani in cercetare pentru reconstructia si reparatia corpului in urma accidentelor, oare oamenii inteleg cu adevarat ceea ce fac cu trupurile lor? Unii o vad ca pe o forma de infrumusetare, altii ca pe o modalitate de a marca evenimentele din viata, fie bune sau rele, iar altii sustin ca am putea trai, cu siguranta, si fara tatuaje. Important este ca atunci cand le facem, sa ne gandim la toate riscurile, sa luam in calcul toate variantele posibile si sa constientizam ca un tatuaj ne ramane pe viata.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.