Toamna, iarna, zapada, vant, ger si piele mai uscata ca niciodata: deshidratarea pielii este de asteptat in aceasta perioada, insa, pe langa factorii mai sus enuntati, exista si altii, mai putin evidenti, care pot agrava toate aceste probleme. Cunoasterea lor ne poate scuti de probleme mai serioase.
Parfumurile, fie ca atare, fie incorporate in diverse produse cosmetice, au potentialul de a irita si sensibiliza pielea deja deshidratata. Asadar, in special in aceasta perioada (chiar daca nu va stiti cu alergie la parfum), este bine sa optati pentru produse neparfumate. Printre produsele parfumate folosite in mod curent, amintim deodorantul, cremele sau lotiunile pentru corp ori pentru fata, produsele demachiante, gelul de dus etc. Riscul de iritatie si/sau sensibilizare este prezent pentru toate tipurile de piele.
Maini catifelate si buze hidratate
Alegeti produsele in functie de compozitie!
Produsele de igiena a pielii (demachiant, sapun, gel de dus), dar si detergentii si balsamul de rufe pot fi raspunzatoare de agravarea deshidratarii, de aceea este foarte important sa stim pe baza caror criterii le alegem. Detergentii care curata foarte intens tesaturile, chiar balsamul de rufe parfumat pot, in anumite circumstante, sa contribuie la aparitia unei eczeme. Alegeti detergenti special conceputi pentru piele sensibila si folositi un sapun bland, de tip syndet, o crema de dus sau un ulei de dus – toate acestea sunt produse care incep hidratarea pielii inca de sub dus, spre deosebire de gelul de dus clasic, parfumat si degresant.
Atentie la tratamentul medicamentos!
Anumite componente din medicamentele dermatologice sunt raspunzatoare de deshidratarea accentuata a pielii, dar asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa renuntati la tratament, ci puteti adopta o strategie compensatoare (de exemplu, aplicarea de emoliente, descresterea frecventei de aplicare a produselor). Dintre substantele de acest tip, amintim: retinoizii (intra in componenta produselor antiacneice, antirid etc.); peroxidul de benzoil(folosit in special in tratamentul acneei); acidul salicilic; alcoolul(prezent in majoritatea produselor cosmetice, dar atentie in special la cele formulate ca geluri sau lotiuni, deoarece, in cazul lor, procentul de alcool este mai important) etc.
Retinolul: ce efecte are asupra pielii
Factorii genetici nu sunt deloc de neglijat
Persoanele care au parinti cu pielea mai uscata pot sa mosteneasca anumite mutatii ale unor gene implicate in sinteza unor proteine (numite filagrine), cu rol in functia de bariera a pielii, ducand la pierderi de apa transcutanata mai importante, deci la deshidratare mai accentuata! Ele prezinta, totodata, un risc mai mare de a face eczema, de aceea in cazul lor prevenirea este si mai importanta. Simpla aplicare zilnica a unui emolient poate fi suficienta, fiind recomandate produsele care contin substante ce intaresc functia de bariera a pielii (lipide, ceramide etc.).
Apa dura
Apa care prezinta concentratii mai ridicate de magneziu, zinc, plumb, calciu s.a. reprezinta un alt factor ce poate agrava deshidratarea pielii. Daca locuiti intr-o zona in care calitatea apei nu e ideala, puteti lua in calcul instalarea unui sistem de filtrare a apei, care poate ameliora situatia. Atentie mai ales la igiena exagerata, spalatul prea des al mainilor sau mai mult de unu-doua dusuri scurte pe zi, in functie de gradul de activitate fizica. Pe langa apa dura, sistemele de aer conditionat sau climatizare care usuca excesiv aerul ambiental pot agrava toate problemele asociate cu deshidratarea pielii si a mucoaselor. Solutia: un sistem de umidificare a aerului.