Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Piele sensibila sau intoleranta? Cum facem diferenta

Dr. Mariana Grigore, medic specialist dermatolog, asistent universitar, doctor în ştiinţe medicale, Clinica TopDerm, tel.: 0742.418.662
14 martie 2022
Share
Piele sensibila sau intoleranta? Cum facem diferenta

Pielea – aflata in contact continuu cu mediul extern – are rol de protectie. In acest sens, tegumentul este „echipat” cu numeroase mecanisme de aparare si adaptare. Cu toate acestea, din ce in ce mai multe persoane dezvolta sensibilitate sau intoleranta la nivel cutanat, atunci cand, din diverse cauze, aceste mecanisme nu functioneaza corect.

In sens larg, sensibil si intolerant se pot folosi ca sinonime pentru o piele ce dezvolta senzatie de disconfort pe o perioada mai lunga, declansata sau agravata de factori precum caldura, vantul, expunerea la soare, aerul conditionat, produsele de ingrijire si make-up. In sens mai restrans, sensibilitatea cutanata se refera la o reactivitate anormala a pielii la diversi factori, ce poate aparea in mai multe afectiuni precum dermatita atopica, rozaceea, xeroza cutanata, psoriazisul, in timp ce intoleranta cutanata se refera la alergiile cutanate (dermatitele de contact alergice).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil din gama pentru îngrijire corporală, recomandate pentru menţinerea elasticităţii pielii şi hidratarea acesteia.

Piele sensibila

Pielea sensibila este cel mai frecvent asociata cu atopia. In aceste cazuri, exista un defect genetic al barierei epidermului care face ca pielea sa piarda apa transepidermic si sa se deshidrateze usor. O piele ce nu isi mai indeplineste functia de bariera devine mult mai reactiva la factorii de mediu, pentru ca gradul de penetrare al oricarui produs prin piele creste foarte mult, iar factorii externi au un efect mult mai accentuat pe o piele deja uscata.

Rozaceea este alta afectiune aproape sinonima cu pielea sensibila. Cauza nu este pe deplin cunoscuta, insa pielea pacientilor cu rozacee este extrem de reactiva la orice factor extern, in special la expunerea la soare, caldura, vant si produse aplicate local.

Produse nepotrivite

Desi sunt multe alte afectiuni dermatologice ce se pot asocia cu sensibilitatea pielii, chiar si un tegument normal poate deveni sensibil. Acest lucru se intampla prin utilizarea unor produse de ingrijire sau make-up necorespunzatoare, prea agresive cu lipidele din piele, pe care le dizolva partial sau ca urmare a folosirii unor substante medicamentoase local, ce au ca scop tratamentul unei afectiuni, dar in timp pot sensibiliza pielea (de exemplu, tratamentele pentru acnee).

Ingrijire adaptata

In cazul pielii sensibile, se va trata boala de baza, daca exista, se va adapta ingrijirea cutanata zilnica si se vor evita, cand este posibil, factorii declansatori. Produsele faciale de ingrijire trebuie sa fie pentru ten sensibil, fara alcool si fara parfum, hipoalergenice. Hidratarea pielii este esentiala, deoarece sustine functia de bariera.

secundara

Intoleranta cutanata

Dermatita de contact alergica face parte din categoria bolilor alergice. Aceasta se dezvolta in timp prin procesul de sensibilizare la un produs aplicat local. Sunt necesare minimum doua contacte cu produsul, deci nu poate aparea la prima aplicare.

De obicei, pacientul foloseste un produs o perioada, timp in care raspunsul imun al pielii se indreapta impotriva unui ingredient al acestui produs, numit alergen, si invata sa-l recunoasca si sa reactioneze la el.

Odata sensibilizarea definitivata, urmatoarea aplicare a produsului va determina aparitia dermatitei de contact cu roseata, inflamatie, mancarime. Prin acest proces, pielea devine complet intoleranta la produsul/alergenul respectiv, lucru ce poate fi testat prin analiza numita patch testare.

Dermatita de contact: din ce cauza apare?

Evitarea alergenilor

Tratamentul episodului de dermatita alergica se face cu corticoizi topici, antihistaminice si creme hidratante pentru refacerea cutanata. Singurul mod, insa, de preventie il reprezinta evitarea completa a alergenului la care pacientul este sensibilizat. Nu exista in acest moment un tratament care sa inverseze procesul de sensibilizare cutanata. Orice contact, chiar si cu o concentratie mica din respectivul produs, va determina aparitia simptomelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.