Fie ca este uscata, normala sau grasa, pielea poate deveni sensibila: roseata si mancarimile sunt doar cateva probleme. Aceste reactii inflamatorii sunt uneori greu de suportat. 60% din populatie resimte acest disconfort. De ce? Care sunt cauzele?
- Care este diferenta dintre pielea sensibila si cea alergica?
Pielea sensibila nu trebuie confundata cu pielea alergica, chiar daca simptomele sunt asemanatoare. Este vorba de doua fenomene distincte. Pielea alergica declanseaza o reactie imunitara fata de un agent exterior, in timp ce pielea sensibila dezvolta in mod repetat o reactie inflamatorie. Iritarea si alergia au un punct comun. Ele apar in cele mai sensibile zone ale fetei si corpului: pleoape, ochi, buze.
- Care sunt cauzele acestei sensibilitati?
Cauzele hipersensibilitatii cutanate sunt multiple. Factorii exogeni sunt variatiile de temperatura, poluarea, expunerea solara, produsele cosmetice. Acestora li se adauga si factorii endogeni ca stresul, oboseala, dezechilibrul hormonal. Sensibilitatea cutanata este o realitate complexa care afecteaza in prezent toate tipurile de piele.
- Cosmeticele: cand pielea nu le mai suporta…
Compusii chimici din produsele cosmetice nu sunt singurii vinovati de alergie, ci si substantele vegetale. Atentie, trebuie sa evitati tot ce contine substante alergene si sa consultati medicul dermatolog sau alergolog cand apar primele semne. Principalele substante alergene sunt parfumurile, amestecul de uleiuri si esente naturale sau de sinteza, conservantii, lanolina, balsamul, colofoniu – rasina naturala care intra in compozitia unor produse cosmetice.
- Cum devenim alergici?
Alergia apare dupa faza de sensibilizare a pielii. Celulele epidermei resping substantele si informeaza globulele albe care transmit mesajul la ganglioni. Aceasta sensibilizare poate fi progresiva, responsabila fiind utilizarea repetata a produsului.
- Exista produse care trebuie evitate?
Putem fi alergici la orice substanta. Dar trebuie sa evitati produsele parfumate, care contin numeroase substante alergene. Trebuie sa fiti circumspecti in ceea ce priveste conservantii!
- Cum se vindeca o alergie?
Este important sa consultati un alergolog inca de la primele manifestari. El va face un test cutanat (aplicarea de diferite substante alergene pe piele) pentru a identifica produsele responsabile. Un tratament pe baza de antihistaminice si corticoizi poate fi prescris in timpul crizelor de alergie.
Echipele de cercetatori au ca obiect identificarea unei molecule vegetale capabila sa rezolve problemele legate de pielea sensibila. Pana in momentul de fata, ei au descoperit ca frunzelor salcamului japonez au un efect calmant asupra hipersensibilitatii cutanate.
Dr. Corina Turcu