Diabetul zaharat este o afectiune de care sufera tot mai multe persoane, devenind, in timp, o adevarata problema de sanatate publica. Diabetul este o boala progresiv-evolutiva, iar fara un control glicemic bun, complicatiile nu vor intarzia sa apara. Una dintre acestea, la care facem referire in acest material este „piciorul diabetic”.
Cauza? Problema porneste din interiorul organismului si se rasfrange in extremitati. Asa cum Paulescu a identificat ca diabetul este o boala ce afecteaza metabolismul glucidic, lipidic si proteic, la inceputul secolului trecut, asa aflam din dovezile clinice recente ca si complicatiile pornesc tot de la acele modificari. De exemplu, va prezentam schematic traseul in care se regaseste problematica noastra de azi: dezechilibrul metabolic – neuropatie sau microangiopatie – leziuni cutanate – ulcere – infectie – necroza – amputatie.
Piciorul diabetic este una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului zaharat, ce are implicatii extinse din punct de vedere al consecintelor asupra sanatatii si al impactului asupra calitatii vietii. Orice modificare sesizata la nivelul pielii ar trebui sa va trimita de urgenta la medic.
Neuropatia periferica poate duce la ulcere diabetice
Este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat, afectand aproape toti pacientii dupa 10 ani de evolutie a bolii. Se manifesta prin lipsa sensibilitatii tactile, termice sau vibratorii la nivelul picioarelor. Este adesea ignorata de pacient pentru ca acesta nu percepe lipsa sensibilitatii ca fiind o problema. Este important sa fie diagnosticata la timp pentru a preveni leziunile cutanate. Cand este deja diagnosticata de catre medicul diabetolog, pacientul trebuie sa aiba o grija sporita asupra picioarelor. Trebuie sa poarte incaltaminte mai larga, comoda si sa verifice intreaga suprafata a piciorului seara, inainte de culcare. Singura sau impreuna cu angiopatia diabetica, reprezinta factor precipitant al unor leziuni la nivelul piciorului pacientului diabetic, dintre care cele mai frecvente sunt ulcerele diabetice.
Se poate ajunge la amputarea membrului afectat
Neglijam faptul ca infectia si necroza pot duce la sepsis sever si deces, in cazuri foarte rare, datorita accesului mult mai rapid la serviciile medicale din prezent. Situatia ingrijoratoare este amputatia, invalidanta, care determina o grava afectare a vietii sociale si profesionale a pacientului. Se estimeaza ca, in lume, la fiecare 30 de secunde se practica o amputatie majora la un pacient diabetic.
„Piciorul diabetic” include mai multe leziuni
Acestea pot fi: ulcerele neuropate, arteriopate sau mixte, gangrena umeda sau uscata, picior Charcot, calus, hemangioame subunghiale, fisuri plantare etc. Toate acestea se pot suprainfecta, ducand la treptele urmatoare din schema prezentata. Aparitia lor reprezinta un semn de dezechilibru metabolic, de gravitate si necesita urgent vizita la medic. Din cauza lipsei inervatiei si a circulatiei periferice, vindecarea acestora poate fi dificila, iar riscul de infectie este mai mare.
Cum poate fi prevenit „piciorul diabetic”?
Pentru a preveni aparitia acestor probleme, cumulate in termenul de „picior diabetic”, in primul rand trebuie mentinut echilibrul metabolic (glicemie, colesterol etc. spre valori normale, hipertensiunea arteriala sub control) prin dieta, exercitiu fizic sau medicamente, in al doilea rand, protectia picioarelor, prin incaltaminte comoda, lata la nivelul degetelor, eventual imbunatatita cu protectii speciale, chiar incaltaminte personalizata, verificarea tegumentelor picioarelor zilnic, hidratarea corespunzatoare si folosirea cremelor superhidratante (atentie la tipul cremei, le recomandam pe cele farmaceutice, special concepute) in cazul uscarii pielii. Este foarte importanta protejarea circulatiei si nervii periferici, de cele mai multe ori apelandu-se la preparatele special concepute.
Obiectivele principale ale tratarii piciorului diabetic sunt reducerea ratei de amputari, mentinerea functionalitatii extremitatii si a calitatii vietii pacientului diabetic. O ingrijire precoce si corecta a leziunilor tisulare poate preveni amputarea membrului afectat in 85% dintre cazuri.