Boala infectioasa endemica provocata de o varietate de treponema, Treponema pertenue.
Aceasta boala se observa mai ales in tarile calde si umede (Africa tropicala, Guiana si Asia). Transmiterea se face adesea in copilarie, in principal prin contact cutanat direct cu leziunea unui subiect infectat.
Simptome si semne – Boala evolueaza in trei faze.
– Faza primara, care urmeaza unei incubatii de 4 saptamani, corespunde aparitiei sancrului pianic de inoculare, papula cu un diametru de la 1,5 pana la 2 centimetri, afectand mai ales membrele inferioare.
– Faza secundara survine intr-un interval de 3 pana la 6 luni de la aparitia primelor semne si da leziuni numite pianoame, mici ridicaturi umflate de culoare roz, care se rup cu usurinta si se acopera de o crusta. Aceste leziuni predomina pe membrele inferioare si se grupeaza in placi sau in inele.
Intr-un al doilea timp apar leziuni uscate (pianide), grupate in placarde pe umeri si pe coapse. In sfarsit, in acest stadiu este frecventa o atingere osteoarticulara, insotita de o osteita necrozanta si mutilanta a nasului (inflamatie oaselor nasului care provoaca deformarea si marirea acestuia) si a maxilarelor superioare.
– Faza tertiara survine dupa mai multi ani de latenta si se traduce prin gome cu ulceratii sau cu leziuni osoase multiple. Totusi, spre deosehire de sifilis, pianul nu provoaca nici manifestari viscerale, nici leziuni nervoase.
Tratament – Tratamentul eficace, consta in administrarea de penicilina in doze mari pe cale intramusculara.
Sinonim: framboesia.