Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Andrei Cioată; Surse: medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, healthline.com,
31 martie 2023
Share
Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Apariția de pete roșii pe piele poate indica o gamă variată de cauze posibile. Pielea este organul care are rolul unei bariere între mediul extern și mediul intern, reflectând starea de sănătate și integritate a organismului. Prin urmare, diferitele afecțiuni ale pielii pot reprezenta manifestări secundare ale unor afecțiuni sistemice sau apar ca urmare a anumitor condiții. De exemplu, ele pot avea drept cauze contactul cu substanțe iritante, expuneri prelungite la soare, afecțiunile de tip autoimun, infecțiile fungice, alergiile, caracterizându-se prin pete roșii, prurit (mâncărime) și erupții cutanate. În funcție de gravitate, manifestările pot fi deosebit de diferite.

Deoarece există numeroase afecțiuni ale căror simptome includ petele roșii pe piele, este adesea destul de dificil de stabilit cauza. Acestea pot indica o infecție acută, inflamații, afecțiuni acute sau cronice. Stabilirea unui diagnostic precis necesită investigații suplimentare și consult de specialitate din partea unui dermatolog. Apariția de pete pe piele nu ar trebui trecută cu vederea, ci tratată cu seriozitate. De la angioame stelate, toxiinfecții alimentare, până la cancere de piele, alergii și inflamații, deprecierile de structură, culoare și integritate ale pielii pot indica o gamă variată de afecțiuni care trebuie diagnosticate și tratate corespunzător.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele RILASTIL XEROLACT, recomandate ca adjuvant în toate cazurile de psoriazis, ichtioza, eczemă cronică şi în cazurile de piele uscată cauzată de diabet.

Pete roșii pe piele – cauze

Apariția de pete roșii pe piele poate fi întâlnită în mai multe afecțiuni dermatologice, cum sunt:

Ptiriazis rozat

Ptiriazisul rozat este o afecțiune inflamatorie a pielii care duce la apariția de pete roșii pe piele, sub formă de erupții cutanate. Nu are un agent etiologic cunoscut, dar cercetătorii cred că ar fi cauzat de o infecție virală. Afecțiunea începe, de obicei, cu o singură pată roșie (pe abdomen, piept sau spate), care ulterior se extinde în pete mai mici. Petele sunt de formă ovală, solzoase, roșii și cu margine reliefată. Pe lângă erupția cutanată, ptiriazisul rozat se mai manifestă și prin mâncărimi, dureri de cap, febră.

dermatita, pete roșii pe piele, piele, pete, erupții cutanate, erupții, cutanate,

Dermatita de contact

Atunci când pielea intră în contact cu un iritant sau un alergen, pielea reacționează inflamându-se. Dermatita de contact se manifestă prin erupții cutanate, sub formă de pete roșii pe piele, ce apar după contactul cu o substanță toxică și nocivă pentru piele sau cu un alergen. De exemplu, multe persoane sunt alergice la iedera otrăvitoare (Toxicodendron radicans), iar după contactul cu această plantă vor dezvolta o erupție cutanată. Dermatita de contact se manifestă prin: prurit, roșeață, umflături, urticarie, senzație de arsură în zona petelor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena dermato-cosmeticele Rilastil D-Clar, o linie de produse de depigmentare creată pentru a contrasta şi ascunde orice tip de hipercromie a pielii cauzată de creşterea producţiei sau distribuţia inegală a melaninei.

Milaria

Apariția de pete roșii pe piele poate fi și urmarea erupțiilor cutanate cauzate de căldură. Milaria apare atunci când glandele sudoripare sunt blocate sub piele, afecțiune care cauzează umflături roșii pe piele, care pot provoca dureri sau prurit. Erupția apare de obicei la nivelul pliurilor sau zonelor unde se acumulează transpirație excesivă (axile, piept, spate, zona inghinală).

hemangiom, pete roșii pe piele, piele, pete, erupții cutanate, erupții, cutanate,

Hemangioamele

Hemangioamele se manifestă prin apariția de pete roșii pe piele care pot fi localizate sau extinse și, de obicei, în număr redus. Reprezintă excrescențe ale pielii care apar ca o pată care poate fi roșie sau purpurie, formată din vase de sânge. Angioamele pot fi ieșite în relief sau plate, foarte des fiind confundate cu anumite forme de carcinoame. De obicei, angioamele nu necesită vreun fel de tratament, deoarece nu au efecte secundare. Pot fi îndepărtate cu ajutorul laserelor.

Psoriazis

O afecțiune autoimună cronică care afectează pielea, ducând la apariția de pete roșii pe piele și la un tablou simptomatologic complex este psoriazisul. Această afecțiune este declanșată de o gamă variată de factori: stres, infecții, leziuni, medicamente sau factori de mediu. Erupția este caracterizată de mâncărimi, fiind de culoare roșie și senzație de arsură. Tratamentul depinde de gravitatea leziunilor, incluzând creme topice cu steroizi și medicamente imunosupresoare.

rozaceea, pete roșii pe piele, piele, pete, erupții cutanate, erupții, cutanate,

Rozaceea

Rozaceea este o afecțiune care provoacă iritații, roșeață și pete roșii pe piele de dimensiuni mai reduse. Deseori, rozaceea debutează rapid prin înroșirea pielii de pe față. La acest nivel se pot forma umflături mici, roșii, asemănătoare coșurilor, iar capilarele pot fi vizibile sub piele. Prin evitarea factorilor declanșatori, folosirea produselor cosmetice adecvate și medicație din partea unui medic dermatolog, simptomele rozaceei pot fi semnificativ reduse.

Infecții bacteriene sau virale

Anumite infecții se pot manifesta, pe lângă altele, prin apariția de pete roșii pe piele. Agentul etiologic poate fi atât de natură bacteriană, cât și virală. Printre cele mai comune afecțiuni care prezintă astfel simptome, se numără:

  • varicela (produsă de virusul varicelo-zosterian, VZV);
  • rubeola (produsă de Rubella virus);
  • infecția cu MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină);
  • scarlatina (produsă de streptococul β-hemolitic de grup A).

Toxiinfecții alimentare

Apariția de pete roșii pe piele poate fi cauzată și de anumite toxiinfecții alimentare. Acestea se datorează pătrunderii în organism a unor agenți infecțioși și toxine din alimente, care ajung în organism prin intermediul tractului digestiv. Infecțiile duc la gastroenterită care implică scaune moi, vărsături, crampe abdominale, dar uneori și la manifestări cutanate (mâncărimi, erupții).

urticarie, pete roșii pe piele, piele, pete, erupții cutanate, erupții, cutanate,

Urticaria

Urticaria se caracterizează prin apariția de pete roșii pe piele și mâncărimi. În general, urticaria reprezintă o reacție alergică și este temporară, putând fi tratată cu ușurință.

Foliculita

Foliculita reprezintă inflamația foliculului pilos al părului și de obicei apare după ședințele de epilare și smulgere a părului. Este cauzată în principal de bacteria Staphylococcus aureus, dar poate avea și etiologie virală sau fungică. Se manifestă prin apariția de mici umflături roșii, ca niște coșuri. Foliculita provoacă disconfort, mâncărime, însă nu este o afecțiune gravă decât în cazul în care evoluează spre un tip de infecție mai severă (furunculi, carbunculi).

Diferite tipuri de alergii

Alergiile alimentare, la anumite medicamente, produse topice sau factori de mediu pot duce la apariția de pete roșii pe piele. Tratarea și reducerea simptomelor asociate alergiilor se face doar după consultul unui medic de specialitate, dar în principal presupune evitarea factorilor de risc, implicit a agentului care cauzează alergia.

Pete roșii pe piele – remedii și opțiuni de tratament

Când vine vorba de tratamentul pentru apariția de pete roșii pe piele, este necesară stabilirea în prealabil a unui diagnostic clar, precis. Ulterior, se instaurează un protocol terapeutic sub stricta recomandare a medicului dermatolog, în funcție de diagnosticul pus. În cazul afecțiunilor care s-au cronicizat și nu pot fi tratate în totalitate, se are în vedere reducerea simptomelor asociate. De obicei, apariția de pete roșii pe piele este un indicator fidel al afecțiunilor dermatologice, și terapiile aferente includ:

  • tratamente medicamentoase;
  • aplicarea de produse topice (creme, unguente);
  • terapii cu laser;
  • peeling-uri efectuate la dermatolog etc.

După efectuarea investigațiilor de laborator și a consultației, medicul dermatolog stabilește care este cauza apariției de pete roșii pe piele. În astfel de cazuri, cremele cu corticosteroizi sunt cel mai adesea prescrise, antihistaminicele, precum și alte medicamente sau produse cosmetice al căror scop este reducerea manifestării simptomelor neplăcute. Pentru afecțiunile dermatologice care presupun pete roșii pe piele, medicul dermatolog mai poate prescrie și:

  • analgezice;
  • medicamente antiinflamatorii;
  • imunosupresoare;
  • creme antifungice;
  • antibiotice etc.

Întrucât pielea reprezintă un indicator al stării generale a organismului, integritatea și sănătatea acesteia reflectă funcționarea normală a sistemelor corpului. Afecțiunile de ordin dermatologic trebuie tratate cu seriozitate, în timp util, prin consult dermatologic încă din primele momente în care simptomele au fost sesizate. După stabilirea unui diagnostic clar, în urma efectuării unor investigații specifice, medicul dermatolog va pune la punct un tratament terapeutic, raportându-se atât la tipul afecțiunii, cât și la simptomele pe care patologia le prezintă.  

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.