România se află pe penultimul loc în Uniunea European în ceea ce privește mersul la dentist. Din cauza adresabilității scăzute la medicul stomatolog, identificarea problemelor de sănătate orală se face cu întârziere, ceea ce duce la complicații și creșterea costurilor de tratament.
Astfel, mai bine de 75% dintre români se confruntă cu cel puțin o afecțiune detară la ora actuală, potrivit primului studiu-pilot privind situația sănătății orale din țara noastră. Vorbim de un studiu național realizat la inițiativa Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), cu sprijinul Asociației Române pentru Promovarea Sănătății (ARPS), realizat în perioada februarie-mai 2024, cu participarea a 172 de medici stomatologi și a 1.544 de pacienți de toate vârstele din mediul urban și rural.
Barometrul sănătății orale, cifre îngrijorătoare
Studiului CMSR arată că, deși majoritatea adulților (70%) și adolescenților (70%) consideră sănătatea orală foarte importantă pentru bunăstarea lor, realitatea reflectă altceva.
Mai exact, potrivit studiului, 66% dintre copii și 64% dintre adulți din România prezintă carii dentare cavitare, care afectează structura dintelui. De asemenea, 35% dintre copii și 57% dintre adulți suferă de inflamație gingivală, iar 73% dintre adulți au edentații neprotezate. Cu alte cuvinte, dinți pierduți (unul sau mai mulți), care nu au fost înlocuiți cu o proteză dentară (fixă sau mobilă) sau cu implanturi dentare.
Cariile cavitare afectează în medie patru dinți per persoană, iar parodontita este prezentă la 38% dintre adulți. Și anomaliile dento-maxilare sunt frecvente (29% dintre copii). În plus, urgențele dentare date de infecțiile dentare acute apar la 11% dintre copii și 19% dintre adulți. Cu toate acestea, accesarea serviciilor de urgență este redusă, mulți preferând auto-medicamentația.
Nevoie mare de servicii, dar și de informare
Consulturile regulate sunt considerate importante de 92% dintre respondenți, dar doar 44% au fost la un control de rutină în ultimul an. Există o nevoie semnificativă de servicii stomatologice, inclusiv cele de urgență și cele decontate de CNAS, de care doar 32% dintre adulți beneficiază, iar nivelul de informare despre sănătatea orală este redus, 35% dintre respondenți considerându-se puțin informați. Este necesară o mai mare implicare a medicilor stomatologi în prevenție, în sănătatea orală, atât din perspectiva igienei, cât și a comportamentelor.
Pe baza analizei datelor colectate în urma examenelor clinice a fost estimat numărul total de servicii necesare pentru a satisface necesitățile prezente ale tuturor persoanelor cu vârste între 0 și 17 ani și cu vârste peste 18 ani (populația rezidentă, conform INS).
Ca atare, pentru grupa de vârstă 0 și 17 ani, numărul de servicii necesar estimat la nivel național este, potrivit autorilor studiului, de 42.016.829 servicii stomatologice, iar pentru a răspunde în proporție de 100% nevoilor populației adulte sunt necesare 308.651.372 astfel de servicii.
„Cred că putem să găsim o soluție, mai ales că există un program operațional pentru sănătate, o să existe resurse pentru a dezvolta o astfel de rețea de medicină școlară stomatologică”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, prezent la conferința de prezentare a rezultatelor studiului.
Cu această ocazie, Colegiul Medicilor Stomatologi din România a propus spre analiză și dezbatere un Memorandum pentru Sănătatea Orală a Românilor, în acord cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind adoptarea de politici prin care statele să asigure acoperirea universală cu servicii de sănătate orală pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, răspunzând astfel nevoilor și cerințelor populației pentru o bună sănătate orală.