Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) si Liga Romana de Cancer a atras atentia opiniei publice cu privire la acest tip de cancer si la simptomele sale, la modalitatile de prevenire si diagnosticare precoce. Potrivit specialistilor in domeniu, 9 din 10 pacienti cu cancer al intestinului gros ar putea fi salvati daca s-ar prezenta la medic inca de la primele simptome.
Intestinul gros este alcatuit din colon si rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate in intestinul subtire ajung in intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa si substantele minerale din bolul alimentar si elimina materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale. Prima portiune de aproximativ 1,3 metri din intestinul gros se numeste colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumora solida, care isi are originea in straturile interne ale peretelui intestinal, dar care poate creste, strabatand in intregime acest perete.
Conform celor mai recente date Globocan 2012, cancerul intestinului gros a urcat in tara noastra pe locul al II-lea in randul celor mai frecvente forme de cancer, atat la femei, cat si la barbati. Datele privind incidenta acestei boli in Romania arata ca 10.256 de romani sunt diagnosticati in fiecare an cu aceasta forma de cancer, iar 5.675 de persoane pierd anual lupta cu boala.
Cristina Ionescu