Revista care te menține sănătos

Psihologie

Personalitatea ne influenteaza starea de sanatate

15 mai 2024
Share

Suntem cu totii diferiti. Gandim diferit, ne comportam diferit, reactionam diferit, avem asteptari diferite. Suntem veseli si plini de viata, traim cu drag fiecare moment, avem curajul de a spera si de a ne bucura de fiecare zi, indiferent daca e sau nu buna. Sau suntem nervosi, ostili, agresivi, impulsivi, mereu pusi pe cearta si vesnic nemultumiti.

Pana si bolile ne afecteaza in mod diferit. Multi dintre noi nu s-au gandit niciodata ca personalitatea ne poate influenta foarte mult starea de sanatate si predispozitia pentru anumite boli. Mai mult, personalitatea influenteaza si felul in care luptam cu o boala.

Studiile in domeniu au aratat ca persoanele ostile traiesc intr-o stare permanenta de stres, iar acest lucru predispune la aparitia unor maladii ca bolile cardiace sau diabet.

Persoanele optimiste traiesc mai mult

O personalitate relaxata, optimista, care priveste viata cu mai multa detasare, avand o viata sociala activa isi prelungeste traiul cu cel putin 5 ani comparativ cu o personalitate ostila si pesimista.

Pesimistii pot dezvolta boli de inima

O personalitate ostila, pesimista poate fi supusa riscului de a prezenta un nivel mai ridicat de colesterol, de a avea probleme cardiace sau de a fi supraponderala. Pentru ca nivelul de stres este mult mai ridicat la aceste persoane, creste, evident, si riscul de atac de cord. Pesimistii prezinta un risc de deces prematur cu 19% mai mare decat optimistii, iar persoanele anxioase sunt predispuse la ulcer, la fumat, la consum de alcool si, nu in ultimul rand, la tulburari de somn. Colericii prezinta risc foarte ridicat de cancer de colon si de san.

Unele studii au relevat ca disperarea ca „stil de viata” duce, in cele din urma, la cancer si la risc crescut de infarct miocardic, pe cand nevrotismul ar avea legatura cu afectiuni precum cardiopatia ischemica, hipertensiunea si tulburarile gastrice. Furia slabeste sistemul imunitar, marind tensiunea arteriala.

Persoanele extrovertite, ferite de aparitia dementei

O personalitate extrovertita este mai ferita de a contracta infectii si se reface mult mai repede dupa o boala, pentru ca, in cazul ei, nivelul de stres este mult mai mic decat in cazul persoanelor introvertite. O alta cercetare a demonstrat ca, la persoanele extrovertite cu un grad scazut de nevrotism, calme si optimiste, riscul de aparitie a dementei este la jumatate fata de persoanele nervoase si anxioase. Asadar, o personalitate echilibrata, optimista, calda si calma se va bucura si mai mult de viata.

Psiholog Loredana Ionascu

www.psiholog.wordpress.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.