V-aţi întrebat poate cum se explică aspectul copiilor din zonele unde hrana este un lux, respectiv de ce, deşi sunt extreme de slabi, au abdomenul foarte umflat. Ei bine, este vorba despre o boală. Mai exact, de boala Kwashiorkor, cunoscută şi sub denumirea de „malnutriţie edematoasă”, din cauza asocierii sale cu edemul (retenţie de lichide).
Kwashiorkor este o formă de malnutriţie cauzată de lipsa proteinelor din dietă. Persoanele care au kwashiorkor au de obicei un aspect emaciat (extrem de slab) în toate părţile corpului, cu excepţia gleznelor, picioarelor şi a abdomenului, care se umflă cu lichid. Este mai frecvent în Africa subsahariană şi în alte ţări în care oamenii au, în mod obişnuit, o ofertă limitată de alimente.
Complicaţii
Majoritatea persoanelor afectate de kwashiorkor se recuperează pe deplin dacă sunt tratate din timp. Tratamentul presupune introducerea în dietă a unor calorii şi proteine suplimentare. Organismul are nevoie de proteine pentru a produce noi celule sau pentru a le repara pe cele afectate. În cazul deficitului de proteine este afectată buna funcţionare şi chiar dezvoltarea sa. Copiii care dezvoltă kwashiorkor s-ar putea să nu crească sau să nu se dezvolte în mod corespunzător nici după vindecare. Întârzierea tratamentului aduce cu sine complicaţii grave inclusiv comă, şoc şi dizabilităţi mintale şi fizice permanente.
Realitate românească?
În contextul în care, în România, un copil din trei trăieşte sub pragul sărăciei şi adoarme seara flămând, această boală ar putea deveni şi la noi o realitate curentă, nu un aspect de „politică externă”. Datele aparţin unui raport, publicat recent, realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii şi Avocatul poporului.