Un studiu realizat în Marea Britanie a scos la iveală faptul că persoanele cu un fals sentiment de imunitate, care consideră că au avut deja COVID-19 sunt de 3 ori mai predispue la a încălca măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Mai mult de 28% dintre britanicii care consideră că au avut simptome specifice bolii înainte de impunerea carantinei, au fost reticenţi în a mai respecta măsurile impuse.
Răcelile comune şi gripa confundate cu COVID-19
Potrivit specialiştilor, manifestările de răceală şi gripă din primele trei luni ale anului au fost cu uşurinţă confundate cu SARS-CoV-2. Iar cei care au prezentat simptome specifice în acea perioadă au căpătat un fals sentiment de imunitate, care i-a determinat să fie mai puţin vigilenţi ulterior. Astfel, crezându-se imuni, s-au expus unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19.
Noi date relevă faptul că aşa zisa imunitate poate dura o perioadă scurtă de timp, iar mai multe cercetări sunt necesare pentru a stabili cât de repede se poate reinfecta o persoană.
Specialiştii admit că cercetările au fost efectuate în prima etapă a pandemiei şi că atitudinea oamenilor este posibil să se fi schimbat între timp, însă îşi doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la pericolul unei relaxări timpurii.
Reinfectarea s-ar putea produce la 6 luni de la primul contact cu SARS-CoV-2
Cel mai amplu studiu realizat cu privire la imunitatea dobândită în urma COVID-19 a fost realizat de către Colegiul Imperial din Londra şi a scos la iveală faptul că o reinfecţie cu virusul SARS-CoV-2 ar putea avea loc la un interval de 6-12 luni de la prima victorie împotriva bolii.
Deşi rata de reinfectare nu este pentru moment îngrijorătoare, specialiştilor nu le este încă suficient de clar în ce măsură există pericolul de a contracta din nou virusul sau care sunt riscurile de a-l răspândi celor din jur.
Este extrem de important ca măsurile să fie respectate în continuare, indiferent dacă consideraţi că aţi suferit sau nu de COVID-19.