Un studiu realizat de catre compania the Barts and The London NHS dezvaluie date ingrijoratoare cu privire la pericolul din pernele utilizate in spitale. Potrivit expertilor, aceste perne pot expune pacientii la infectii cu stafilococul auriu si clostridium difficile, bacterie care provoaca diaree severa si alte tulburari intestinale grave, cum este colita.
Desi angajatii spitalelor sunt obligati sa respecte o igiena stricta, prin spalarea regulata pe maini si dezinfectia saltelelor si a pieselor de mobilier, se subestimeaza riscul de infectie care se afla cel mai aproape de bolnav, si anume cel provocat de pernele murdare.
„Pielea moarta, matreata, praful si alte fluide ramase in interiorul pernei reprezinta un adevarat pericol pentru pacienti, expunandu-i la boli dintre cele mai grave, de la gripa sezoniera, varicela, hepatita sau chiar lepra“, sustin specialistii.
Studiul a fost finantat de catre o companie din Irlanda care pune la dispozitia cumparatorilor o perna revolutionara care se inchide ermetic, pentru a nu permite patrunderea microbilor si pentru a minimiza riscul de raspandire a infectiilor prin cusatura.
Dupa 3 luni de la utilizare, in urma unor teste efectuate, respectivele perne nu au prezentat semne de contaminare, fiind, in acelasi timp, foarte confortabile, adaptandu-se formei pacientului si pastrand temperatura constanta prin invelisul rezistent la umiditate, care impiedica acumularea de caldura.
Text: Paula Rotaru
Sursa: http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8589555/Hospital-pillows-riddled-with-infection.html