Multi oameni care isi verifica starea de sanatate primesc un diagnostic aparent insolit: cel de „ficat gras”. Ei se intreaba cum a ajuns in ficat grasime si ce pot face pentru a scapa de ea. Trebuie stiut ca ficatul este principala uzina „prelucratoare” a organismului. Aici se metabolizeaza cei mai multi nutrienti, inclusiv carbohidratii si grasimile.
Ficatul este si „depozitul” pentru foarte multe minerale si vitamine, are un rol important in detoxifiere (inclusiv legat de consumul de alcool) si este, in ansamblu, un organ foarte solicitat. Daca cititorii nostri se mira ca inima bate intreaga viata, oferindu-si doar scurte pauze in timpul diastolei, atunci sa stie ca ficatul munceste mult mai mult! In mod normal, ficatul contine un mic procent lipidic, dar cand acesta depaseste 8-10% din greutatea organului, putem considera ca ne aflam in fata unui ficat steatozic. Din fericire, daca pacientul se afla in stadiul incipient, steatoza poate regresa in conditiile in care renunta complet la consumul de alcool.
Exista doua tipuri mari de steatoza hepatica sau „ficat gras”: alcoolica si nealcoolica. In cazul formei alcoolice, aceasta apare atat dupa consumurile ridicate, cat si dupa cele mai mici. Ficatul este organul principal care se ocupa de metabolizarea alcoolului. De aceea, este si organul-tinta pentru toxicitatea acestuia. Obezitatea, genetica, dieta incorecta si hepatita C pot favoriza steatoza.
Obezitatea, diabetul, dislipidemiile, printre cauze
Mult mai frecventa este insa steatoza nealcoolica. Incidenta acesteia urmeaza o tendinta ascendenta in ultimii ani, odata cu cresterea spectaculoasa a numarului de cazuri de supraponderalitate si obezitate. Daca un procent mic de grasime in ficat este bine suportat, nivelurile mai mari pot duce la lezarea, in timp, a celulelor ficatului, cu evolutia nefavorabila catre ciroza si insuficienta hepatice. Cauzele esentiale sunt obezitatea, dislipidemiile (hipertrigliceridemiile sau hipercolesterolemiile), diabetul, ca si antecedentele de hepatita virala, administrarea de medicamente hepatotoxice, pierderile prea rapide in greutate si malnutritia. Din conditiile enumerate, putem deduce cu usurinta ce-i de facut contra ficatului steatozic, mai ales ca, asa cum aminteam anterior, steatoza in formele initiale este reversibila.
Ce trebuie sa contina dieta persoanelor cu „ficat gras”
In primul rand, trebuie sa ne preocupe reducerea greutatii. O dieta adecvata in care exista, in mod echilibrat, toate principiile nutritive (inclusiv grasimi, dar intr-un procent mic, nedepasindu-se 20% din caloriile zilei), bogata in fibre si diluata caloric, combinata cu cresterea nivelului de activitate fizica, reprezinta combinatia optima pentru recapatarea greutatii normale. De asemenea, profilul lipidic trebuie normalizat, prin minimalizarea consumului de grasimi nesanatoase, cum sunt cele din carnea grasa de porc, vita, oaie, din unt, smantana si branzeturi grase, din galbenus, si prin inlocuirea lor cu uleiuri vegetale extravirgine. In principiu, ar trebui sa combinam in mod armonios mai multe tipuri de uleiuri, pentru ca profilul lor de acizi grasi e diferit. Astfel, ar trebui sa mancam si ulei de rapita, si de masline, de floarea-soarelui sau de in.
Nu renuntati la carbohidrati si includeti Omega-3!
Tot pentru normalizarea profilului lipidic sunt folositori acizii grasi Omega-3 din carnea grasa de peste, fitosterolii si fitostanolii din seminte, cereale integrale si leguminoase, fibrele solubile din ovaz sau vinete si bame. Aportul de carbohidrati este esential pentru sanatatea ficatului, pentru ca el contine glicogen (o forma de depozit a carbohidratilor), iar rezervele de glicogen ii furnizeaza continuu energia de care are nevoie. Deci nu renuntati la carbohidrati, dar incercati sa mancati mai ales carbohidrati lenti, cum sunt cei din cerealele integrale, nuci si alune, leguminoase. In acelasi timp, suplimentele mineralo-vitaminice, tonicele hepatice pot fi si ele de ajutor, chiar daca nu contribuie in mod direct la „topirea” grasimii din ficat.
Toate dietele de tip Atkins, hiperlipidice si hiperproteice, sunt extrem de daunatoare “ficatului gras”. Scaderea in greutate trebuie sa se faca treptat, nu mai mult de 3-4 kg pe luna. Altfel, scaderile drastice, obtinute prin regimuri restrictive care induc malnutritie, pot fi tot atat de daunatoare pentru ficat ca si o cura de… ingrasare!
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
[email protected]