Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Peritonita

13 decembrie 2010
Share

Inflamatie a peritoneului. O peritonita este aproape intotdeauna consecutiva unei atingeri a unui organ abdominal: fie un viscer este infectat si bacteriile se propaga apoi din aproape in aproape in peritoneu; fie peretele unui viscer cavitar (intestin, de exemplu) este perforat, iar continutul sau care poate cuprinde bacterii si substante agresive se acumuleaza in peritoneu. Odata inflamatia declansata, se produce o ocluzie intestinala. Pierderile lichidiene diminueaza de altfel volumul sangvin, ceea ce explica, in caz de peritonita grava sau prelungita, suferinta principalelor viscere (plamani, rinichi).
Peritonita acuta – lnflamatiile acute ale peritoneului au origini foarte diferite: perforarea unui ulcer al stomacului sau al duodenului; apendicita; colecistita (inflamatia veziculei biliare); sigmoidita (inflamatia ultimei parti a colonului); plaga unui viscer cavitar, survenita in cursul unui traumatism al abdomenului; salpingita (inflamatia uneia sau ambelor trompe uterine); in acest ultim caz, peritonita ramane localizata in micul bazin: atunci se vorbeste de pelviperitonita.
O peritonita acuta poate fi generalizata sau localizata.
– O peritonita acuta generalizata se traduce printr-o durere abdominala intensa si generalizata, prin semne de paralizie intestinala (varsaturi, oprire a evacuarii materiilor fecale si a gazelor), printr-o alterare a starii generale (febra, depresie) si uneori prin semne ale micsorarii volumului sangvin (paloare, anxietate, puls rapid). Muschii peretelui abdominal sunt foarte contractati; peretele abdominal devine tare, tensionat, dureros (abdomen de lemn).
– O peritonita acuta localizata antreneaza formarea de aderente care compartimenteaza cavitatea peritoneala si impiedica focarul infectios sa se intinda. Localizarea sa depinde de organul in cauza (in jos si in dreapta abdomenului pentru apendicita, in jos si la stanga pentru sigmoidita).
Tratament – In caz de peritonita acuta, bolnavul trebuie sa fie spitalizat de urgenta intr-un serviciu de chirurgie. Reanimarea consta, in principal, in compensarea pierderilor lichidiene prin perfuzii intra venoase. Operatia vizeaza tratarea cauzei peritonitei (suturare pentru a inchide un ulcer perforat, ablatia unui apendice etc.), curatarea cavitatii abdominale si amplasarea unui dren. In completare, se administreaza antibiotice. Spitalizarea dureaza, in general, intre 8 si 15 zile.