Sarea… vesnicul nostru inamic! Si pe buna dreptate! Organizatia Mondiala a Sanatatii ne avertizeaza ca nu trebuie sa depasim 5 grame pe zi, altfel riscam sa facem, in timp, hipertensiune arteriala. Hipertensiunea este, la randul ei, un factor important pentru declansarea unor probleme care ne pot ucide, cum sunt accidentele vasculare cerebrale sau infarctul de miocard.
Adesea, ceea ce mancam poate avea multa sare, fara specificul ei gust usor de decelat. Cu siguranta ati mancat, indeosebi la restaurant sau pizzerie, un fel de mancare care nu a parut sarat, dar dupa care ati baut foarte multa apa. Acesta este semnul cel mai clar ca in aliment se gasea foarte multa sare. Nu ati reusit sa o identificati singuri, mai ales daca sunteti invatati oricum sa mancati foarte sarat.
Nu sarea in sine este factorul de risc pentru bolile grave amintite, ci sodiul din sare. Sodiul excesiv se gaseste si in alte substante care se adauga alimentelor. O componenta frecventa in mancarea asiatica este glutamatul de sodiu. Pe buna dreptate, este numit si sare chinezeasca. Glutamatul nu este periculos, dar nu uitati ca este o sursa de sodiu.
Alimente care contin multa sare
Pentru a sti cum sa ne ferim de aceste capcane, este bine sa respectam urmatoarele sfaturi:
- Mancarurile gata preparate. Stim ca sunt usor accesibile si, in viata agitata de zi cu zi, aduc o importanta economie de timp. Insa, cu rare exceptii, au sare in exces, tocmai pentru a fi pe placul cumparatorilor. Fie ca se gasesc de cumparat preambalate la supermarket, fie ca se pot achizitiona de la liniile cu feluri de mancare din marile magazine, mancarurile „de-a gata” sunt sigur sarate.
- Mancarurile tip fast-food. Totusi, la produsele de tip chebap sau shaorma, unde sarea se adauga in fata noastra, este bine sa spunem celui care ne serveste sa nu o mai adauge. Exista si asa suficienta sare in carne si sosuri.
- Mezelurile. Cu foarte rare exceptii, acestea au multa sare. Retetele de fabricatie o impun. Astazi nici macar mezelurile de… regim, cum erau parizerul sau cremvurstii, nu mai sunt lipsite de sare.
- Afumaturile. Ca este vorba de sunculita sau peste afumat, exista intotdeauna si foarte multa sare. Daca produsul afumat este comercializat in conserve sterilizate, are probabil ceva mai putina sare (cu exceptia unor produse specifice, stil ansoa). De aceea, alegeti mai degraba o astfel de conserva decat un batog sau alta forma de afumatura.
- Alegeti cu multa grija branzeturile! Multe au sare in exces. Daca vi se par prea sarate, desarati-le! Asta nu le face mai putin gustoase.
- Gustarile. De la semintele prajite la chipsuri , majoritatea sunt „imbracate” in sare. Poate ca este mai bine sa va preparati singuri gustarile (alunele sau semintele se pot praji cu usurinta si acasa) sau sa alegeti marcile de snacksuri reputate care au aderat in mod adecvat la programele de reformulare a alimentelor. Acestea au presupus (si) scaderea continutului de sare.
- Maslinele sunt foarte gustoase si sanatoase. Cu toate acestea, multi producatori le pun exagerat de multa sare. Verificati inainte de a le cumpara sau alegeti-le pe cele conservate clasic, in ulei.
- Muraturile. Desi sarea nu este elementul conservant principal, gospodinele pun deseori multa sare, sa fie sigure ca „tin”. Fie ca le faceti acasa, fie ca le cumparati gata preparate, fiti constienti ca sunt o sursa importanta de sare.
- Sosurile asiatice sunt vestite pentru continutul extrem de bogat in sare. De la sosul soia la sosurile de peste thailandeze, toate sunt pline de sare. Cereti sos soia „light”. Asta inseamna ca sosul are mai putina sare, nu mai putine calorii. Nu uitati ca si vestitii „noodles” – taiteii, de altfel foarte gustosi, sunt si ei pregatiti cu adaos de sare.
Din cate se poate observa, „lupta” cu diminuarea consumului de sare nu este usoara, dar nici o misiune imposibila. Acolo unde sunt disponibile, si etichetele produselor alimentare ne pot oferi detalii despre prezenta sodiului sub forma de sare sau „ascuns” in alte ingrediente.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie