Revista care te menține sănătos

Diabet

Pericolele piciorului diabetic

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
12 noiembrie 2021
Share
Exclusiv online
Pericolele piciorului diabetic

Nivelul ridicat de zahăr din sânge cronic poate fi asociat cu complicaţii severe în cazul persoanelor cu diabet. Picioarele, în special, au un risc mai mare de afectare. Două afecţiuni asociate cu diabetul (neuropatia diabetică şi boala vasculară periferică) pot afecta picioarele sau alte zone ale corpului în caz de diabet.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

Dacă prezentaţi unul sau mai multe dintre următoarele semne, este indicat să mergeţi la medic pentru un consult de specialitate. Acesta este cel mai în măsură să pună un diagnostic corect şi să vă prescrie tratamentul de care aveti nevoie.

Neuropatia diabetică

Nivelul crescut al zahărului din sânge asociat cu diabetul necontrolat poate cauza lezarea nervilor ce interferează cu capacitatea de a simţi durerea şi temperaturile. Aceasta creşte riscul de a trece neobservate problemele apărute la nivelul picioarelor. Unele persoane riscă să dezvolte ulcere ale picioarelor din cauza bolii vasculare periferice şi a leziunilor nervilor. Prin urmare, persoanele cu diabet pot să nu observe anumite leziuni sau tăieturi de la nivelul picioarelor, fapt din care poate rezulta o infecţie. Mai mult, lezarile nervilor pot afecta funcţia muşchilor piciorului, ducând la alte complicaţii.

boala vasculara periferica

Boala vasculară periferică

Diabetul este asociat cu un flux sangvin scăzut. Acesta creşte durata de vindecare a rănilor şi a tăieturilor. Boala vasculară periferică se referă la un flux sangvin compromis la nivelul mâinilor şi al picioarelor şi, prin urmare, a riscului crescut de apariţie a infecţiilor greu vindecabile. În consecinţă, creşte şi riscul de ulcere şi gangrene, adică „moartea” ţesuturilor care nu sunt vascularizate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Diolex Gel, un produs special conceput pentru îngrijirea picioarelor, care îmbunatăţeşte tonicitatea vasculară, stimulează circulaţia sângelui şi oferă o senzaţie plăcută de răcorire a „picioarelor grele”.

Ulcerele piciorului

Acestea sunt răni periculoase care pot afecta persoanele cu diabet. Atunci când există o leziune minoră la nivelul pielii, ce se infectează ulterior, pot apărea ulcerele. În cazul persoanelor cu diabet, acestea se vindecă greu sau, în unele cazuri, nu se pot vindeca deloc. Diagnosticul şi tratamentul timpurii sunt necesare pentru a reduce riscul complicaţiilor.

Boala vasculara periferică, inamicul picioarelor sănătoase

Deformarea degetelor de la picioare

Slăbiciunea musculară de la nivelul picioarelor contribuie la apariţia deformată a degetelor. Această condiţie determină scurtarea tendoanelor de la acest nivel şi contracţia acestora. De cele mai multe ori, aceasta poate fi ereditară. Dar poate apărea şi din cauza purtării încălţămintei mică, strâmtă sau neadecvată. Uneori, ca şi consecinţe, pot apărea bătăturile, băşicile şi dificultăţile la mers, periculoase, de asemenea, în cazul în care aveţi diabet. Câteodată este nevoie de intervenţie chirurgicală pentru a corecta degetele afectate.

boala vasculara periferica

Verucile plantare

Îngroşarea zonei tălpilor ce prezintă nişte puncte negre şi mici sunt asemănătoare cu verucile plantare. Acestea din urmă sunt cauzate de un virus şi pot fi dureroase.

Piciorul de atlet

Infecţia fungică a piciorului este denumită piciorul de atlet. Acesta se manifestă prin prezenţa crăpăturilor, mâncărimilor şi a roşeţii pielii. Fungii pătrund prin aceste crăpături şi cauzează apariţia unei infecţii ce trebuie tratată cu medicamente antifungice.

Piciorul diabetic: cauze, simptome, tratament

Infecţiile fungice ale unghiilor

Unghiile groase, fragile, de culoare galben-brun sau opace sunt asociate, de cele mai multe ori, cu infecţiile fungice. Fungii se formează în condiţii de căldură, umiditate şi întuneric cauzate de încălţămintea strâmtă şi închisă. De asemenea, infecţiile unghiilor cresc riscul de infecţii fungice ale unghiilor. Acest tip de infecţii sunt dificil de tratat. Însă, există anumite creme, medicamente sau intervenţii chirurgicale care le pot vindeca.

boala vasculara periferica

Bătăturile şi băşicile

De obicei, sensibilitatea pielii şi încălţămintea neadecvată sunt principalele cauze de apariţie a bătăturilor. Puteţi scăpa de acestea prin anumite proceduri cosmetice sau cu ajutorul unor preparate medicamentoase. În cazul băşicilor, este indicat să le trataţi menţinând zona curată şi aplicând unguente cu proprietăţi antibacteriene. Apoi, acoperiţi-le cu un pansament pentru a reduce riscul de infecţie.

Pielea uscată

Pielea uscată şi crăpată favorizează pătrundere în corp a bacteriilor şi a altor germeni, putând cauza o infecţie. Este indicat să menţineţi pielea hidratată, să folosiţi loţiuni şi alte produse care pot menţine bariera pielii netedă, intactă şi sănătoasă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.