Temperaturile de afara cresc din ce in ce mai mult, asa ca strandurile si piscinele sunt luate cu asalt in fiecare weekend. Din dorinta de a se racori si de a petrece timp impreuna cu cei dragi, oamenii uita ca risca sa se imbolnaveasca si, cu cat este mai cald afara, cu atat riscul de imbolnavire de la apa din piscina este mai mare.
Atunci cand in bazine inoata si persoane care prezinta afectiuni contagioase, viata va este pusa in pericol.
Pe langa microbii care se inmultesc in mod natural, in apa din bazin mai exista si alte riscuri si nu trebuie sa uitam nici faptul ca, de obicei, copiii sunt mult mai vulnerabili decat adultii. Iata la ce riscuri va expuneti atunci cand inotati intr-o piscina si ce trebuie sa faceti:
In primul rand, trebuie sa stiti ca substanta numita clor poate intra in reactie cu nitrogenul din transpiratie si urina, precum si cu produsele de machiaj, cu deodorantele si cu cremele de protectie solara, iar rezultatul acestei reactii irita ochii si pielea, dauneaza respiratiei si produce acel miros insuportabil din piscine. De asemenea, in prezenta salivei, a transpiratiei sau a urinei, clorul din piscina determina formarea unui gaz numit tricloramina, ce poate patrunde in plamanii copiilor care sunt mai sensibili, avand un efect destul de grav.
O apa care este corect dezinfectata nu ar trebui sa miroasa a clor, iar o cantitate mai mare de clor nu inseamna neaparat ca o piscina este mai bine dezinfectata, ci doar ca poate exista posibilitatea aparitiei unor afectiuni, precum acneea, reactiile alergice sau caderea parului. Niciodata nu trebuie sa inghititi apa din piscine, sa mergeti desculti in preajma lor si, in plus, nu trebuie sa uitati sa purtati ochelari speciali cand inotati. Virusul hepatitei A, bacteria E. coli sau norovirusul (o cauza a afectiunilor gastro-intestinale), toate acestea pot fi luate din apa din bazin, asa ca nimanui nu ii va face placere ca, dupa o zi relaxanta, sa se imbolnaveasca.
Cum preveniti?
- Un studiu realizat in Olanda a demonstrat ca un dus de 15 secunde imediat dupa ce ati iesit din apa va poate scapa de jumatate dintre microbii ce pot dauna;
- Mergeti la toaleta o data la o ora, este o regula de bun-simt pe care trebuie sa o respectati atat dumneavoastra, cat si cei din jur;
- Evitati sa inghititi apa din piscina;
- Daca ati fost raciti in ultimul timp, ati avut diaree sau aveti o rana deschisa, stati departe de piscine. Nu infectati si alte persoane, mai ales ca apa dintr-o piscina poate ramane contaminata timp de 10 zile.
Sursa: www.everydayhealth.com