Revista care te menține sănătos

Wellness club

Patinajul va ajuta sa fiti sanatosi si binedispusi

21 mai 2024
Share

Patinajul este, poate, cea mai gratioasa forma de miscare si, totodata, unul dintre cele mai indragite sporturi de iarna. Iubit atat de cei care il practica, cat si de spectatori, patinajul isi are originea in Scandinavia si dateaza de peste 4.000 de ani.

 

Patinajul este o forma de miscare sanatoasa si distractiva, indiferent de varsta si abilitati. Stabilitatea, controlul si puterea sunt elemente-cheie in patinaj, fie ca este practicat de performanta sau recreational. Dotarile moderne au transformat patinajul intr-o activitate ce poate fi practicata pe tot parcursul anului pentru a va mentine activi si in forma. Datorita energiei consumate si a grupelor de muschi antrenati, patinajul rivalizeaza cu aerobicul. Iar daca este practicat in aer liber, castiga detasat cursa.

 

Copiii pot lua contact cu mersul pe gheata inca de la varsta de doi ani si jumatate, insa in reprize de maximum 20 de minute si sub atenta supraveghere a unui instructor. Patinele trebuie sa fie de calitate, achizitionate de la magazine speciale.

Imbunatateste flexibilitatea si echilibrul

Daca articulatiile picioarelor scartaie de fiecare data cand va ridicati din pat dimineata, atunci patinajul ar putea fi solutia. Alunecarea pe o suprafata lucioasa pune o presiune mica asupra articulatiilor, genunchilor si spatelui. In plus, patinajul imbunatateste echilibrul si coordonarea. Atunci cand patinati, folositi o multime de muschi mici, care nu primesc antrenament in viata de zi cu zi. Este vorba in special despre muschii din jurul soldurilor, genunchilor si gleznelor. Consolidarea acestor muschi mici va ajuta si in alte activitati precum alergatul, schiatul sau yoga.

 

Dezvolta muschii picioarelor

Concentrandu-se pe miscarea jumatatii inferioare a organismului, patinajul ofera rafinate exercitii pentru muschii picioarelor, dezvoltandu-i armonios, pe masura ce se continua antrenamentul. Totodata, in timp ce va mentineti echilibrul patinand, muschii abdominali si ai spatelului devin mai fermi, iar muschii bratelor si ai umerilor lucreaza concomitent cu restul muschilor.

 

Stimuleaza sistemul cardiovascular

Desi nu pare foarte solicitanta, o sesiune de miscare pe gheata echivaleaza cu una intensa de exercitii cardio. Cele mai bune rezultate le obtineti patinand pe distante lungi intr-un ritm sustinut. De asemenea, este important ca mersul la patinoar sa se petreaca regulat.

 

Antreneaza minteapatinaj

Pe langa beneficiile fizice, patinajul este si un bun exercitiu pentru minte, intrucat necesita o putere mare de concentrare si abilitati de memorare si de constientizare spatiala. Concentrandu-va la ce aveti de facut cand sunteti pe gheata, uitati de griji. In plus, ca orice forma de sport, si miscarea pe gheata va imbunatateste starea de spirit si va scapa de energiile negative.

 

Va ajuta sa slabiti

Patinajul este o foarte buna metoda de a va mentine silueta. Caloriile consumate intr-o ora petrecuta pe luciul ghetii depind de viteza cu care patinati. Astfel, o persoana care cantareste 70 de kilograme si patineaza incet (mai putin de 14 kilometri pe ora) arde aproximativ 387 de calorii pe ora. Un patinaj rapid (de exemplu, urmarind un puc) necesita 633 de calorii pe ora. Patinatul in aer liber constituie un dublu avantaj − pe de o parte, este vorba despre oxigenarea mai buna, iar, pe de alta parte, arde mai multe calorii, pentru ca patinatorul intampina si rezistenta vantului si, daca este vorba despre gheata unui lac, a suprafetei cu denivelari.

 

Daca nu ati mai patinat niciodata, pentru a evita accidentarile, ideal ar fi sa luati cateva lectii pentru a invata lucrurile de baza, cum ar fi modul in care sa alunecati, sa stati, sa cadeti, sa va ridicati sau sa va opriti pe gheata.

 

 

Elena Coroianu

Sursa: Besthealthmag.ca

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.