Pastila de a doua zi poate fi considerată o metodă contraceptivă de urgență și, în niciun caz, un mod prin care se poate provoca un posibil avort.
Pastila de a doua zi se administrează în mod obișnuit când metodele de contracepție obișnuită au eșuat sau în caz de raporturi sexuale neconsensuale. Spre exemplu, întreținerea de relații sexuale fără prezervativ este cea mai obișnuită conjunctură care ar putea necesita pastila de a doua zi. Acest tip de pastile nu sunt același lucru cu contraceptivele și nu se administrează în același dozaj. Se știe faptul că pastila de a doua zi, după cum numele o spune, este mult mai eficientă dacă este administrată cât mai repede după contactul sexual.
Cu alte cuvinte, pastila de a doua zi se administrează de către persoanele care nu doresc să aibă o sarcină după întreținerea de relații sexuale neprotejate în perioada fertilă. Pastila de a doua zi nu se eliberează pe bază de rețetă medicală, fiind disponibilă publicului larg, în mod asemănător altor metode contraceptive uzuale: prezervativul, anticoncepționalele, plasturii contraceptivi și altele. Pastila de a doua zi nu mai este eficientă dacă este administrată după ovulație, de aceea este necesară sincronizarea perfectă pentru a avea efectul scontat. Fiind o metodă contraceptivă de urgență, pastila de a doua zi prezintă eficacitate în aproximativ 95% dintre cazuri.
Ce este pastila de a doua zi?
Pastila de a doua zi este una dintre cele mai la îndemână metode de contracepție. Administrarea ei are rolul de a împiedica apariția unei sarcini nedorite, prin prevenirea sau întârzierea ovulației necesare fertilizării.
Pe scurt, pastila de a doua zi acționează prin oprirea eliberării ovulului din ovar, ceea ce împiedică fertilizarea acestuia de către ovul. Totuși, în cazul în care fertilizarea a avut deja loc, pastila de a doua zi poate acționa prin împiedicarea atașării ovulului fertilizat de uter. Dacă ovulul fertilizat este implantat înainte de a lua pastila de a doua zi, medicamentul nu va mai avea niciun efect. Pentru a-și face efectul, pastila de a doua zi trebuie rapid administrată.
Când se administrează pastila de a doua zi?
Pastila de a doua zi se administrează în cazul în care se suspectează faptul că există posibilitatea ca un contact sexual avut să ducă la o eventuală sarcină, de multe ori nedorită. De regulă, pastila de a doua zi se ia atunci când:
- S-a întrerupt administrarea de anticoncepționale;
- În cazul care partenerii practică metoda coitului întrerupt, însă retragerea partenerului nu a avut loc în timp util, sperma pătrunzând în vagin. De asemenea, trebuie menționat și faptul că această metodă contraceptivă nu este cea mai eficientă, dând greș în 30% dintre cazuri;
- Dacă au fost întreținute relații sexuale neprotejate;
- Dacă au fost întreținute relații sexuale neconsensuale;
- Dacă alte metode contraceptive au eșuat (ruperea prezervativului sau diafragmei).
Pastila de a doua zi se prezintă sub două variante comercializate în farmacii:
Pastila de a doua zi pe bază de levonorgestrel
Levonorgestrelul este versiunea sintetică, obținută prin metode chimice, a hormonului natural progesteron produs de către ovare. Mecanismul de acțiune constă în oprirea eliberării ovulului sau întârzierea ovulației. Pastila de a doua zi pe bază de levonorgestrel trebuie administrată în termen de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, pentru a se dovedi eficace. Un avantaj îl reprezintă faptul că nu interferează cu tratamentul obișnuit cu anticoncepționale.
Pastila de a doua zi pe bază de acetat de ulipristal
Pastila de a doua zi pe bază de acetat de ulipristal acționează specific prin blocarea receptorilor progesteronului. De asemenea, se crede că acționează și prin oprirea și întârzierea ovulației. Acest tip de pilulă trebuie administrată la maximum 5 zile de la contactul sexual neprotejat și în doză unică. Pentru eficacitate maximă, trebuie administrată cât mai precoce.
Pastila de a doua zi ar trebui să reprezinte, în esență, un „plan de rezervă” în cazul în care există suspiciunea – bazată pe anumite fapte – că metodele contraceptive obișnuite au dat greș. Acest lucru se datorează faptului că pastila de a doua zi prezintă și riscuri. De asemenea, nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Pastila de a doua zi nu a fost concepută, în esență, pentru a substitui metodele contraceptive obișnuite, motiv pentru care ar trebui administrată și folosită doar în cazuri de urgență.
Pastila de a doua zi – beneficii
Pastila de a doua zi este singura metodă contraceptivă de urgență, iar beneficiul acesteia, după cum și denumirea o spune, este faptul că poate fi administrată pentru a evita o sarcină nedorită. Este o soluție contraceptivă eficientă, sigură în proporție de 95%. De asemenea, administrarea acesteia nu afectează fertilitatea ulterioară, o persoană putând rămâne însărcinată la scurt timp după administrarea pastilei de a doua zi. În comparație cu alte metode contraceptive, pastila de a doua zi ar trebui administrată doar în cazuri extreme, în care se suspectează faptul că celelalte metode contraceptive nu au fost eficiente.
Pastila de a doua zi – riscuri și efecte secundare asociate
În ceea ce privește riscurile și dezavantajele asociate cu pastila de a doua zi, primul ar fi faptul că aceasta trebuie administrată la scurtă durată după contactul sexual neprotejat. Drept urmare, este foarte importantă sincronizarea și înțelegerea eventualelor „riscuri” asociate întreținerii de raporturi sexuale neprotejate. De asemenea, pastila de a doua zi nu protejează împotriva BTS-urilor (bolilor cu transmitere sexuală), prezervativul fiind cel mai eficient și la îndemână, care oferă un grad ridicat de protecție. Există și alte riscuri asociate cu pastila de a doua zi, precum și efecte secundare (ușoare și tranzitorii) care pot apărea în urma administrării acesteia:
- Modificări ale perioadei menstruale normale (deseori în sensul întârzierii), ceea ce ar putea reprezenta chiar un semn îngrijorător, întrucât întârzierea menstruației este unul dintre cele mai ușor de tradus și precoce semne ale unei eventuale sarcini;
- Modificări ale tiparului de sângerare (sângerări mai abundente);
- Crampe abdominale mai puternice;
- Greață, rareori însoțită de vărsături;
- Ușoare dureri de cap;
- Oboseală;
- Sensibilitate de scurtă durată la nivelul sânilor;
- Sângerări neașteptate după administrare.
Cu toate acestea, riscurile asociate nu depășesc beneficiile presupuse de pastila de a doua zi, în special în cazul în care nu sunteți pregătiți pentru o sarcină sau nu vă doriți una. Este important ca sarcina să apară la momentul potrivit, iar din acest motiv pastila de a doua zi reprezintă una dintre cele mai la îndemână și rapide metode de contracepție.
Pastila de a doua zi – contraindicații
În mod obișnuit, pilula de a doua zi poate fi luată de către majoritatea femeilor, inclusiv de cele care folosesc și alte metode obișnuite de contracepție, dar nu bazate pe hormoni. De asemenea, poate fi folosită și de către tinerele care nu au ajuns încă la vârsta adultă. Cu toate acestea, s-ar putea ca pastila de a doua zi să nu își facă efectul în cazul în care persoana în cauza urmează și alte tratamente medicamentoase:
- medicamente pe bază de sunătoare;
- medicamente utilizare pentru tratarea epilepsiei, HIV-ului, tuberculozei;
- medicamentelor inhibitoare ale pompei de protoni (pentru aciditate gastrică);
- unele antibiotice (rifampicină, rifabutină);
- NU se administrează în cazul în care suferiți de sângerări vaginale abundente, în special pe fondul lipsei menstruației sau diagnosticului unei anumite afecțiuni.
De asemenea, dacă știți că aveți alergii la vreunul dintre ingredientele pastilei, nu se recomandă administrarea acesteia. În caz că suferiți de astm sever, adresați-vă medicului înainte de a alege să vă administrați pastila de a doua zi. Privitor la alăptare, este cunoscut faptul că pastila de a doua zi pe bază de levonorgestrel poate fi luată în siguranță și în timpul alăptării. Cea pe bază de acetat de ulipristal, conform producătorului, presupune întreruperea alăptării la sân timp de o săptămână după administrare.