Calusurile si bataturile sunt regiuni ingrosate ale pielii, dobandite in urma unor traumatisme locale repetate, in special la nivelul picioarelor, dar si la nivelul mainilor, coatelor sau genunchilor.
Initial, bataturile nu sunt dureroase, insa in momentul in care acestea ajung la dimensiuni mari, devin dureroase, impiedicand mersul sau utilizarea mainilor in anumite activitati.
De ce apar calusurile si bataturile?
Cauzele care determina aparitia de bataturi (modificari cutanate) sunt multiple si diferite, in functie de localizare: exercitarea presiunii repetate, a frictiunii la nivelul mainilor si picioarelor. Incaltamintea nepotrivita, anomaliile anatomiei oaselor piciorului, platfusul, activitatile sportive intense (atletism, tenis) sunt cele mai frecvente motive ce duc la ingrosarea stratului superficial al pielii (epidermul). Incaltamintea joaca un rol extrem de important, de asemenea igiena locala a picioarelor si folosirea sosetelor.
Persoanele care sufera de artrita reumatoida, excrescente osoase de tipul osteofitelor, platfus sunt mai predispuse la astfel de modificari locale. Severitatea si tipul leziunilor sunt corelate cu gradul si perioada de timp de expunere la traumatism.
Cum se formeaza bataturile?
Formarea centrului unei bataturi (cativa milimetri diametru) este secundara unor modificari vasculare si fibrozei aparute in punctul de maxima presiune asupra tesutului. Uneori, se formeaza o vezicula galbuie (batatura moale) cu lichid, dureroasa sau nu, care, ulterior, se poate vindeca sau rupe, cu ingrosarea stratului cornos al epidermului (hiperkeratoza, batatura dura).
Calusurile (bataturile) pot aparea si din cauza meseriilor practicate
La analiza keratinei din aceste zone, s-a constatat o structura diferita fata de cea din pielea normala, o adeziune ridicata intre celule si gradul de descuamare mult mai redus. Calusul este o hiperkeratinizare (ingrosare) difuza a epidermului, pe o suprafata mai extinsa (pana la 1 cm diametru) si apare de obicei pe talpa sau pe marginea laterala a piciorului (metatarsianul I sau V), dar si ca afectare ocupationala (pe palma violonistului, de exemplu).
Bataturile pot fi localizate pe talpa, palma, coate
Bataturile dure apar mai frecvent pe talpa, la capetele metatarsienelor (la baza degetelor), lateral, pe degetul mic al piciorului, in palma, la capatul metacarpienelor (la baza degetelor). Bataturile moi (cele cu vezicula) de la picioare pot rezulta din frictiunea degetelor intr-o incaltaminte necorespunzatoare, mai frecvent intre degetul IV si V, dar si din cauza unor modificari congenitale. Calozitati (intarirea si ingrosarea pielii) pe fata dorsala a mainilor s-au observat la persoanele bulimice, cauzate de contactul repetat al pielii mainii cu dintii in timpul varsaturilor induse. Totodata, calusurile pot aparea si la cei care petrec mult timp la birou si se sprijina pe coate.
Cu ce afectiuni se pot confunda bataturile?
In special la nivelul talpii, calusurile sau bataturile dure au aspect similar negilor (de origine virala). Intre degete, bataturile moi pot semana cu eroziunile provocate de unele infectii bacteriene sau micotice. Atunci cand exista o inflamatie locala cu inrosirea tegumentului si durere, trebuie exclusa o sinovita metatarsiana (inflamatia capsulei articulare).
Complicatiile sunt numeroase, de la posturi vicioase la osteomielita
O leziune erodata netratata se poate suprainfecta, dar exista si riscul colonizarii cu fungi. De asemenea, destul de frecvent un calus ascunde in spate o veruca, disconfortul rezultat fiind marcant. Doar o excizie completa a leziunii duce la vindecare. Durerea resimtita in timpul mersului, pe perioade indelungate, creeaza unele posturi vicioase, deformarea mersului, inflamatia articulara cu bursita, artrita septica, rareori chiar erodare pana la os si osteomielita (risc mai ridicat la pacientii cu diabet).
Abordarea terapeutica trebuie initiata la constatarea unor astfel de modificari cutanate. Primul pas ar fi schimbarea incaltamintei, incetarea temporara a unor activitati sau obiceiuri care au dus la aparitia calusurilor si bataturilor.
Bataturi, masuri terapeutice: antiinflamatoare, acid lactic, uree, interventii chirurgicale
In functie de tipul leziunii, dimensiune si localizare, sub plasture se pot aplica unele preparate cu acid salicilic, acid lactic sau uree, in concentratii ridicate, intr-un interval de 5-7 zile. Atentie, persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta infectii sau ulceratii in urma indepartarii leziunilor, iar toaleta locala post-interventie trebuie sa fie riguroasa pana la vindecare. Pentru calusurile (bataturile) cu o structura osoasa defectuoasa subiacenta, se poate apela la interventii chirurgicale.