Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Pasi simpli pentru a va proteja rinichii

22 mai 2013
Share

In ultimul timp, a crescut foarte mult incidenta bolilor de rinichi care duc la dializa. Daca nu aveti grija de rinichi, riscati sa aveti o multime de probleme de sanatate. Unele dintre cele mai comune afectiuni renale sunt pietrele la rinichi (litiaza renala), infectiile tractului urinar si insuficienta renala.

Afectiunile renale sunt adesea asociate cu alte afectiuni, cum sunt hipertensiunea arteriala si diabetul. Mai mult, problemele la nivelul rinichilor sunt printre cele mai frecvente cauze de deces la persoanele cu diabet zaharat. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, mai mult de 25,8 milioane de americani au diabet zaharat si, totodata, afectiuni renale. Pentru a evita astfel de riscuri, trebuie sa respectati cativa pasi simpli pe care vi-i prezentam in cele ce urmeaza.

Rinichii sunt sursa eritropoietinei, hormon care stimuleaza maduva osoasa in producerea globulelor rosii. Acestia au capacitatea de a monitoriza lichidele organismului, concentratia electrolitilor, ca sodiul si potasiul, si echilibrul balantei acido-bazice a organismului.

 

  • Pentru a va proteja rinichii, mancati fructe si legume

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Clinic al Societatii Americane de Nefrologie, includerea a cat mai multe fructe si legume in dieta poate reduce riscul leziunilor renale si acidoza metabolica (dereglare a echilibrului acidobazic al organismului). Excesul de acizi poate provoca urmatoarele simptome: respiratie rapida, oboseala, confuzie si, in cazuri extreme, chiar deces. Fructele si legumele ajuta rinichii sa elimine excesul de acizi din organism in urina.

 

  • Pentru a preveni afectiunile renale, beti aproximativ 2 litri de apa pe zi

Este foarte important sa va hidratati corespunzator.Este indicat sa beti in jur de 1,5-2 litri de apa de-a lungul intregii zile. Aceasta are proprietatea de a dilua urina, prevenind concentratia de toxine, minerale si saruri, care se pot transforma in pietre sau pot facilita aparitia infectiilor.

 

  • Uleiul de peste ajuta in dializa

Potrivit unui nou studiu publicat de Kidney International, acizii grasi Omega-3, care se gasesc in uleiul de peste, protejeaza pacientii care fac dializa de la moarte subita din cauze cardiace. Cercetatorii au verificat nivelurile de acizi Omega-3 din sangele a 400 de pacienti care faceau dializa, dintre care 100 au murit in primul an de tratament. Riscul de moarte cardiaca subita este mai mare in cursul primului an de dializa.

 

  • Pentru rinichi sanatosi, reduceti consumul de sare

Organismul consuma multa energie pentru a elimina excesul de sare si proteine, iar rinichii, ca organ de filtrare, au un rol esential in acest sens. Deci, daca ii suprasolicitati consumand excesiv oricare dintre cele mentionate, ar putea ceda la un moment dat.

 

  • Pentru a va proteja rinichii de boli, faceti miscare

Sportul practicat in mod regulat mentine greutatea corporala normala, ceea ce inseamna ca sunteti feriti de obezitate, care poate favoriza instalarea diabetului zaharat si a afectiunilor renale. Un studiu recent arata ca miscarea ii ajuta si pe cei cu boala renala cronica, precum si pe cei care au suferit un transplant de rinichi. S-a constatat ca persoanele care au facut sport nu si-au imbunatatit doar conditia fizica, ci si-au mentinut si tensiunea arteriala in limitele normale.

Datele statistice arata ca tensiunea arteriala crescuta este prezenta la aproximativ 80% dintre pacientii cu boala cronica de rinichi. La nivel mondial, HTA afecteaza aproximativ un miliard de persoane, adica unul din cinci adulti, fiind responsabila de 6% dintre decese. Cand o persoana sufera de hipertensiune, la nivelul rinichiului se produc leziuni ale vaselor, cu irigare defectuoasa si aparitia bolii renale cronice.

 

 

Text: Corina Ionescu

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.