Cauzele nasterilor premature sunt, in cele mai multe cazuri, necunoscute. Nasterile premature reprezinta prima cauza de morbiditate perinatala si de mortalitate in tarile dezvoltate, iar numarul acestora este in crestere. De aceea, identificarea pacientelor ce au risc sau nu de nastere prematura reprezinta una dintre provocarile principale in obstetrica la ora actuala.
Partosure este un test rapid ce permite predictia timpului ramas pana la nastere. Acesta este indicat femeilor gravide in 20-36⁶⁄₇ saptamani, ce prezinta semne si simptome ce sugereaza riscul de nastere prematura.
Utilitatea testului Partosure
Partosure le permite medicilor sa evalueze cu incredere riscul de nastere in 7 zile, dandu-le, astfel, oportunitatea de a administra cu eficienta costicosteroizi sau tocolitice (medicamente care inhiba contractiile miometrului si induc relaxare uterina). Valoarea predictiva negativa (VPN) a testului Partosure permite medicilor sa identifice cu încredere numarul gravidelor care nu vor naste in urmatoarele 7 sau 14 zile, fara a mai fi nevoie de alte interventii la spital.
Testul PartoSureTM PRN vine cu toate componentele sale ambalate intr-un sac de plastic (betisor steril, eprubeta si banda de test). Kitul trebuie sa fie depozitat intr-un loc uscat la o temperatura intre 4°C pana la 24°C si nu trebuie înghetat sau utilizat dupa data de expirare.
Care este mecanismul de actiune al testului Partosure?
Testul Partosure detecteaza alfa-microglobulina-1 placentara (PAMG-1), o proteina ce se gaseste in concentratii mari in lichidul amniotic si in concentratii scazute in secretiile vaginale normale. Studiile clinice recente au demonstrat o legatura stransa intre testul pozitiv PAMG-1 si riscul de nastere prematura la pacientele cu membrane intacte clinic.
Cand este recomandat testul Partosure?
Testul Partosure trebuie utilizat de catre personalul calificat (medici, asistente si moase) atunci cand se evalueaza riscul de nastere prematura in cazul femeilor ce prezinta semne si simptome in acest sens.
Iata care sunt femeile in cazul carora este indicat sa faca acest test:
1. Toate gravidele care vor sa stie cand nasc sau cand sa-si programeze operatia cezariana
2. Gravidele ce prezinta:
• contractii uterine dureroase
• sangerari pe cale vaginala
• dureri lombare sau in abdomenul inferior (senzatie de ” greutate ” pelvina)
• secretie vaginala abundenta si anormala ca miros, culoare sau abundenta
3. Gravidele ce au istoric de:
• avorturi spontane
• sarcini oprite in evolutie
• nastere prematura
• copii cu greutate mica la nastere (sub 2500 grame)
• multiple avorturi la cerere
• deces fetal intrauterin , suferinta fetala acuta
4. Femeile ce au avut o sarcina gemelara
5. Femeile ce au prezentat boli materne asociate (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate)
6 . Femeile carora li se spune ca au un fat “mare “estimat ecografic
7. Atunci cand exista un exces de lichid amniotic
8. Atunci cand varsta gravidei depaseste 38 ani
Dr Mateescu Roxana Claudia
Medic rezident geriatrie si gerontologie