Femeile care sufera de endometrioza vor avea acces la consultatii oferite de specialisti experimentati in domeniu, in urma unui parteneriat medical intre Columna Medical Center si Centrul de excelenta in diagnosticarea si tratarea endometriozei EndoInstitute. Dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgia endometriozei, fondatorul EndoInstitute, va acorda consultatii de specialitate, in fiecare luna, la Columna Medical Center.
Conform statisticilor, 30-40% dintre femeile diagnosticate cu endometrioza se confrunta cu probleme de infertilitate, dar un tratament corect inseamna ca pacienta poate duce o sarcina la bun sfarsit.
500.000 de romance sufera de endometrioza
Statisticile arata ca la nivel global aproximativ 10% (176 de milioane de cazuri) dintre femeile cu varsta reproductiva sunt afectate de endometrioza. In Romania sunt aproape jumatate de milion de femei afectate de aceasta boala.
„Desi este o patologie complexa si una dintre cauzele infertilitatii cu care multe femei se confrunta, endometrioza a fost, pana nu demult, ignorata sau subevaluata in Romania, din pricina lipsei de specialisti si de informatii corecte si complete. Prin acest parteneriat cu EndoInstitute ne dorim sa formam in cadrul Columna un sistem de management al endometriozei cu care sa venim in sprijinul pacientelor, sistem care sa includa de la surse de informare de specialitate, investigatii, diagnosticare pana la recomandarea solutiilor de tratament, personalizate pentru fiecare caz in parte”, a declarat Nicoleta Zamfir, CEO Columna Medical Center.
Una dintre problemele majore cu care se confrunta medicii este diagnosticul stabilit prea tarziu, cand boala se afla deja intr-un stadiu avansat, deoarece simptomele nu sunt usor de recunoscut de catre medici si nici de catre femei. Unul dintre cele mai frecvente semne il reprezinta durerea pelviana, manifestata atat in timpul ciclului menstrual, cat si in alte perioade ale ciclului lunar.
Pentru depistarea endometriozei se pot face investigatii precum consultul ginecologic, RMN, ecografie transvaginala si analiza CA 125 – antigen tumoral. Pentru tratament se recomanda chirurgia laparoscopica.