Revista care te menține sănătos

Știri

Partea mai puțin dulce a îndulcitorilor artificiali: noi riscuri asociate

Adelina Mariş; sursa: webmd.com
14 martie 2023
Share
Partea mai puțin dulce a îndulcitorilor artificiali: noi riscuri asociate

Un nou studiu scoate la iveală partea mai puțin „dulce” a îndulcitorilor artificiali. Cercetătorii sugerează că un anumit tip de îndulcitor, care este folosit în mod obișnuit, a fost asociat cu noi riscuri pentru sănătate.

Fabricat din porumb fermentat și considerat sigur de către FDA – Food and Drug Administration din Statele Unite ale Americii, eritritolul este un înlocuitor al zahărului, utilizat în mod obișnuit în produse sărace în calorii sau carbohidrați. Un astfel de îndulcitor artificial este recomandat, de regulă, persoanelor cu diabet sau obezitate pentru controlul nivelului de zahăr din sânge sau pentru pierdere în greutate. Există însă puține cercetări privind siguranța utilizării pe termen lung, atrag atenția specialiștii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport; care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

Studiu: noi riscuri asociate îndulcitorilor artificiali

Autorii unui studiu realizat la Cleveland Clinic (Ohio, SUA), publicat în revista Nature Medicine, au descoperit că persoanele cu cele mai mari niveluri de eritritol în sânge au prezentat un risc de două ori mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces, în decurs de 3 ani. Cercetătorii au făcut teste de laborator care au sugerat că eritritolul facilitează, de fapt, coagularea sângelui.

„Atunci când participanții au consumat o băutură îndulcită cu o cantitate de eritritol, care se găsește în multe alimente procesate, se observă niveluri semnificativ ridicate (n.r. de îndulcitor artificial) în sânge timp de câteva zile – niveluri mult peste cele observate în caz spori riscurile de coagulare”, a explicat autorul principal al studiului, dr. Stanley Hazen, printr-un comunicat.

Eritritol, concluzia cercetătorilor

Însă limitările cercetării nu au putut spune cu exactitate dacă eritritolul a cauzat cu adevărat probleme de sănătate; mai degrabă, a fost asociat cu acestea. Așadar, au fost recomandate continuarea studiilor în acest sens.

„Este important să se efectueze studii suplimentare de siguranță pentru a examina efectele pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali, în general, și ale eritritolului, în special, asupra riscurilor de atac de cord și accident vascular cerebral, mai ales la persoanele cu risc mai mare de boli cardiovasculare.”, a mai detaliat Hazen.

„Îndulcitorii precum eritritolul au crescut rapid în popularitate în ultimii ani, dar este nevoie de cercetări mai aprofundate privind efectele lor pe termen lung. Bolile cardiovasculare se construiesc în timp, iar bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global. Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu sunt contribuitori ascunși.”, concluzionează autorul studiului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.