Bronsiolita este o boala inflamatorie a cailor respiratorii si se caracterizeaza printr-un sindrom bronsic acut. Aceasta afectiune apare, mai ales, in anotimpul rece, in special la sugari si la copiii mai mici de 2 ani.
Si cum vremea a inceput sa se raceasca din ce in ce mai mult in ultimul timp, noi va facem cateva recomandari pentru reducerea riscului transmiterii virusului. Din octombrie si pana in luna martie, bronsiolita afecteaza foarte multi copii.
Bronsiolita se transmite atat prin stranut sau tuse, cat si prin intermediul obiectelor atinse de persoanele infectate. In cazul aparitiei simptomelor, precum disconfortul la respiratie, dificultati la inghitit, respiratie suieratoare si tuse frecventa, parintii trebuie sa mearga neaparat la consult cu cei mici.
Sfaturi pentru parinti
Inainte de a lua copilul in brate, spalati-va intotdeauna pe maini. Renuntati la obiceiul de a baga in gura suzeta sau lingurita inainte de a le da copilului si nu il pupati daca simtiti ca va ia o raceala. Evitati pe cat posibil locurile publice, centrele comerciale, mijloacele de transport, mai ales atunci cand se anunta anumite epidemii, deoarece copilul dumneavoastra poate intra in contact cu persoanele bolnave. Atat parintii, cat si persoanele care intra in contact cu copiii trebuie neaparat sa se spele pe maini cu apa calda si sapun timp de 30 de secunde.
Cei care sunt raciti sau care simt anumite simptome ale racelii trebuie sa poarte intotdeauna o masca chirurgicala, astfel incat sa nu existe niciun pericol pentru copil. De asemenea, fumatul este absolut interzis in preajma copiilor. Atunci cand un copil se odihneste, temperatura din camera trebuie sa fie de aproximativ 22 de grade Celsius. In plus, trebuie sa aveti grija la sursele de acarieni care pot duce la aparitia unor alergii.
Virusul respirator sincitial (VRS) este cel mai frecvent virus ce cauzeaza bronsiolita, este foarte contagios si reprezinta un risc crescut mai ales pentru copiii cu cardiopatii congenitale sau afectiuni pulmonare. De obicei, copiii cu bronsiolita trebuie izolati in saloane speciale. In cazul prematurilor, bronsiolita se poate manifesta prin episoade de apnee.
Ce nu trebuie sa faceti
Foarte multi parinti sunt tentati sa apeleze la solutii naturale. Tratamentele care contin ulei de eucalipt sau camfor pot provoca leziuni neurologice in cazul copiilor sub 30 de luni. De asemenea, mierea nu este nici ea recomandata copiilor sub un an, deoarece acestia se pot ineca sau pot aparea alergii. Trebuie sa va ganditi ca remediile care functioneaza in cazul adultilor nu functioneaza intotdeauna si in cel al copiilor, mai ales in cazul celor foarte mici.
Din pacate, nu exista niciun vaccin impotriva bronsiolitei, insa exista o medicamentatie care poate fi administrata pentru a diminua efectele bolii. Bebelusilor care prezinta risc mare de imbolnavire li se da, de obicei, acest tratament. Perioada de incubatie a bronsiolitei este de obicei de la cateva zile la o saptamana si dureaza in jur de o saptamana, insa copiii cu afectiuni mai grave vor continua sa tuseasca. In plus, este indicat ca cei mici sa consume lichide caldute, chiar daca nu le face prea mare placere.
Ruxandra Raica
Sursa: www.topsante.com