Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Parfumurile ne imbolnavesc?

21 septembrie 2012
Share

Mirosul aerului curat incepe incet-incet sa dispara, si asta deoarece oamenii utilizeaza din ce in ce mai mult parfum. De la odorizantele de camera, de masina, de la lumanarile parfumate si pana la sosetele care miros frumos, traim intr-o lume a miresmelor. Cifrele studiilor recente indica faptul ca sapte din zece persoane utilizeaza odorizante de camera pentru a mentine un miros placut in case.

Din pacate, se pare ca produsele care contin parfum ne-ar putea afecta sanatatea, ducand la aparitia unor probleme precum alergiile, astmul, migrenele, si ar putea interfera chiar cu dorinta sexuala. Foarte multi oameni prezinta efecte secundare in urma expunerii la aromele parfumurilor. O problema majora o reprezinta alergiile, in urma carora pot aparea eczeme, dermatite, atunci cand parfumul intra in contact cu pielea. Moleculele din astfel de produse declanseaza un raspuns imun, provocand o senzatie de mancarime, piele crapata etc.

Am putea renunta la parfumuri?

Susannah Baron, dermatolog la Spitalul Kent si Canterbury, spune ca alergiile sunt in crestere, la fel si cantitatea produselor parfumate. In luna iulie a acestui an, Comitetul Uniunii Europene pentru Siguranta Consumatorilor le-a cerut producatorilor de parfumuri o lista cu potentialele substante alergenice din produsele lor, dupa ce au aparut o serie de sesizari. Adesea, o astfel de alergie nu trebuie sa apara imediat, insa atunci cand organismul nu se poate obisnui cu o anumita substanta chimica, dezvolta celule de memorie care provoaca inflamatii atunci cand organismul este expus la o alta substanta chimica. Organismul reactioneaza astfel treptat-treptat, iar persoanele care au eczeme preexistente sunt deosebit de vulnerabile.

Exista posibilitatea de a deveni alergici chiar si la produse care contin parfumuri pe care le-ati utilizat de ani de zile, iar hartia igienica parfumata sau chiar servetelele intime parfumate pot cauza iritatii. Se pare ca parfumurile stimuleaza sistemul nervos. Mirosurile foarte puternice pot cauza migrene, iar odorizantele de camera contin substante care ar putea duce la aparitia astmului. Oamenii care au astm ar trebui sa acorde o importanta sporita parfumurilor, deoarece sunt foarte sensibili.

Cand vorbim de produsele de igiena intima care contin parfumuri ar trebui sa stiti ca acestea modifica pH-ul natural si aciditatea vaginului, contribuind la inmultirea bacteriilor. Substantele chimice intalnite in parfumuri contin mosc sintetic care dezechilibreaza functionarea normala a glandei endocrine. Desi folosim parfumurile pentru ca vrem sa mirosim frumos, sa fim fresh, la fel si casele noastre sau birourile unde lucram, acestea pot dauna organismului, sanatatii.

Pe termen lung, obsesia noastra pentru parfumuri ne-ar putea afecta dorintele sexuale. Folosim atat de mult parfumuri, incat mirosul personal atat de important a disparut. Ar trebui sa ne alegem partenerii in functie de mirosul personal si natural. Totusi, este greu sa gasim vinovatii, fie ca sunt parfumurile, detergentii, antiperspirantele, produsele de ingrijire, toate acestea ne inconjoara si ne pun la grea incercare.

Ruxandra Raica

Sursa: www.dailymail.co.uk

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.