Revista care te menține sănătos

Neurologie

Paralizia cerebrala, tratata cu celule stem

21 mai 2024
Share

Importanta celulelor stem creste pe zi ce trece. O fetita de sase ani din Portugalia, diagnosticata cu paralizie cerebrala, este tratata in prezent intr-un centru de cercetare din Statele Unite ale Americii cu propriile celule stem, recoltate la nastere din cordonul ombilical.

Boala afecteaza, de regula, doar o parte a corpului

Paralizia cerebrala este provocata de leziunea sistemului nervos central si se manifesta ca o tulburare cronica de miscare si de postura. Potrivit medicilor, boala afecteaza de regula jumatate de corp, fiind caracterizata prin reducerea posibilitatii de miscare, tremor al membrelor, spasticitate, reflexe involuntare, disfunctii vizuale si auditive, convulsii sau crize epileptice. De aceea, copiii cu paralizie cerebrala necesita in general o educatie speciala.

O jumatate de milion de pacienti cu paralizie cerebrala in SUA

Pana de curand, nu exista niciun tratament pentru aceasta boala, insa, din cauza numarului mare de pacienti diagnosticati (aproape o jumatate de milion de persoane, numai in SUA), medicii de la Universitatea Duke din Statele Unite trateaza, intr-un studiu clinic, copii cu paralizie cerebrala care au propria stocare de celule stem recoltate din sangele cordonului ombilical.

Procedura este simpla si sigura

Acesta este si cazul unei fetite din Portugalia, ai carei parinti au decis in urma cu sase ani, la nasterea acesteia, sa-i depoziteze celulele stem recoltate din sangele cordonului ombilical. Crioconservarea celulelor stem ii poate schimba in prezent viata. Potrivit specialistilor, celulele ii vor fi administrate prin transfuzie, intravenos. Tratamentul a imbunatatit deja semnificativ viata mai multor copii care sufera de paralizie cerebrala.

Sangele cordonului ombilical, tesutul din cordonul ombilical si cel adipos sunt bogate in celule stem si au, in prezent, potential in tratarea bolilor incurabile.

In curand se va vindeca si diabetul zaharat tip II

Celulele stem sunt deja folosite cu succes in tratarea a peste 85 de boli maligne, hematologice, metabolice si ale sistemului imun, printre care si leucemia dezvoltata de copii si unele forme de cancer. In plus, alte boli grave care afecteaza un numar tot mai mare de oameni, printre care si diabetul zaharat tip II, vor putea fi tratate cu celule stem, testele clinice pentru aceste proceduri aflandu-se in faza finala.

Text: Cristina Ionescu

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.