Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Parafilie

13 decembrie 2010
Share

Reprezinta dorinta sexuala intensa, fantezii sau comportamente care implica obiecte, activitati sau situatii insolite si cauzeaza suferinta sau umilinta altor persoane sau propriei persoane. Aceste tulburari au o predispozitie biologica ce poate fi reintarita si de factori psihologici (de exemplu, abuzul in copilarie). Se intalnesc mai frecvent la barbati decat la femei.
Parafilia rezulta dintr-o fixatie intr-una din fazele psihosexuale ale dezvoltarii sau este un efort de indepartare a anxietatii de castrare. O alta ipoteza sustine ca actul parafilica fost asociat cu excitatia sexuala in copilarie si a dus la invatare conditionata. Activitatea parafilica este deseori compulsiva, persoanele se angajeaza repetat in comportamentul deviant si sunt incapabile sa isi controleze impulsul respectiv. Atunci cand este stresata, anxioasa sau depresiva, persoana are o probabilitate mai mare de a se angaja in comportamentul deviant. Pacientul poate sa se hotarasca deseori sa inceteze comportamentul insa, in general, nu poate sa se abtina pentru o perioada mare de timp, iar trecerea la act este urmata de intense sentimente de vinovatie.
Dintre tulburarile prezente in parafilie fac parte: voyeurismul, exhibitionismul, fetisismul, froteurismul, sadismul sexual, fetisismul transvestic, pedofilia, masochismul sexual.