Adesea, oamenii se confrunta cu o nelamurire in ceea ce priveste oxigenul si tenul. Daca antioxidantii sunt benefici pentru piele, tocmai pentru ca inlatura efectele negative ale radicalilor liberi, de ce sunt recomandate atunci tratamentele pe baza de oxigen? Nu este ca si cum s-ar anula una pe cealalta? Iata doua intrebari foarte bune, pentru ca, de fapt, este vorba despre doua actiuni fiziologice diferite, si anume oxigenarea si oxidarea, foarte usor de confundat, deoarece suna similar.
Aflati care este diferenta dintre cele doua procese!
Oxidarea este procesul de descompunere care apare atunci cand celulele metabolizeaza oxigenul. Un mar care devine maroniu, otelul care rugineste sau pielea care a suferit daune ca urmare a expunerii la soare, toate acestea sunt semne ale oxidarii.In timp ce oxidarea este un proces natural si vital, aproximativ 2% dintre celule sunt deteriorate in acest proces si se transforma in radicali liberi. Radicalii liberi sunt particule moleculare instabile, ce pot declansa instabilitatea moleculara in cascada. Cu alte cuvinte, atunci cand va priviti in oglinda, veti observa adancirea ridurilor, pete care apar odata cu varsta si pierderea elasticitatii tesuturilor.
Cum actioneaza antioxidantii
Antioxidantii sunt prescrisi pentru a neutraliza actiunea radicalilor liberi si pot intra in contact cu pielea prin doua moduri, si anume topic (in produse de ingrijire, seruri, creme hidratante) sau intern, prin intermediul suplimentelor, si aici ne referim in mod special la alimente, precum legumele cu frunze verzi sau fructele de padure. Una dintre regulile de aur spune ca, cu cat o planta este mai colorata, cu atat concentratia de antioxidanti este mai mare.
Ce este oxigenarea
Oxigenarea are de-a face cu respiratia si cu fluxul de sange. Oxigenul este esential pentru mentinerea sanatatii, iar pielea tanara „extrage” oxigenul din mediul inconjurator pentru ca la o varsta tanara functioneaza inca destul de bine pentru a beneficia din plin de ceea ce i se ofera. Stiati deja ca,odata cu varsta, pielea isi pierde pur si simplu abilitatea de a utiliza oxigenul in ceea ce priveste procesul metabolic.
Tratamentele faciale cu oxigen
Un tratament facial cu oxigen nu face decat sa sporeasca actiunea oxigenului aflat la nivelul pielii, sa stimuleze circulatia si sa lase practic tenul hidratat si revitalizat. O concentratie mare de oxigen declanseaza, de asemenea, si propriile functii de vindecare a organismului. Plus ca, intr-un astfel de mediu bogat in oxigen, bacteriile, virusurile si infectiile fungice nu pot supravietui.
Text: Ruxandra Raica
Sursa: Everydayhealth.com; Futurederm.com