Sa presupunem ca medicul dumneavoastra v-ar spune la urmatoarea vizita ca a descoperit un remediu miraculos care, daca va fi administrat zilnic, ar putea aduce o multime de beneficii, printre care: ar lupta cu succes impotriva hepatitei, ar actiona ca un diuretic tonic si bland, purificand sangele, ar dizolva pietrele la rinichi, imbunatatind astfel sanatatea gastrointestinala, ar ajuta la scaderea in greutate, ar reduce hipertensiunea arteriala, ar vindeca anemia, ar ajuta la controlul diabetului zaharat, ar fi benefic pentru piele si lista poate continua.
Daca v-ar da chiar si reteta pentru acest remediu, l-ati lua in mod constiincios?
Si daca v-am spune ca este vorba despre o planta, pe numele sau papadie, careia i se mai spune si „dinte de leu”, ati fi surprinsi? Papadia este bogata in vitaminele A si C, fier, calciu etc. Sa descoperim impreuna beneficiile ei.
Papadia mentine sanatatea osoasa si previne diabetul
Papadia este bogata in calciu, iar calciul este esential in cresterea si intarirea oaselor. De asemenea, este bogata in antioxidanti si luteolina (flavonoid), care protejeaza impotriva daunelor care pot aparea odata cu varsta, ca urmare a actiunii radicalilor liberi, precum slabirea si pierderea densitatii osoase. Sucul de papadie poate ajuta, de asemenea, pacientii cu diabet zaharat, mentinand un nivel scazut de zahar in sange. Avand in vedere ca este un diuretic natural, ajuta diabeticii sa urineze mai frecvent, eliminand astfel zaharul suplimentar din organism. Mai mult decat atat, diabeticii sunt predispusi la probleme renale, iar papadia poate elimina aceleasi depuneri de zahar din rinichi prin urina. Si pentru ca este si un pic amara, este din nou foarte eficienta, la fel ca mai toate substantele amare.
Papadia lupta cu acneea
Beneficiile papadiei sunt insemnate si in ceea ce priveste sanatatea pielii. Laptele de papadie este foarte util in tratarea bolilor de piele cauzate de infectiile microbiene si fungice, deoarece seva acestei plante este alcalina si detine proprietati insecticide, germicide si fungicide. Asa ca eczemele, acneea etc. ar putea fi tratate cu succes. Sucul de papadie este un detoxifiant, diuretic, stimulent si antioxidant, iar aceste proprietati terapeutice ale papadiei ajuta foarte mult in lupta cu acneea. Daca vorbim de acneea din randul tinerilor, hormonii care aduc cu sine anumite schimbari in organism, daca nu sunt mentinuti in parametri normali, tind sa depoziteze substante toxice care ies la suprafata pielii prin intermediul glandelor sebacee. In timpul acestor schimbari, aceste glande secreta mai multe uleiuri care, amestecate cu celulele moarte, blocheaza porii. Astfel, substantele toxice nu sunt eliberate, intervenind acneea. Sucul de papadie ajuta la reglarea secretiei hormonilor, creste nivelul de transpiratie si ajuta la largirea porilor, facilitand eliberarea substantelor toxice.
Papadie pentru tulburari ale vezicii biliare, anemie, hipertensiune arteriala
Papadia este benefica in cazul vezicii biliare si ficatului, deoarece imbunatateste functionarea lor, le protejeaza de efectele negative ale oxidantilor si regleaza secretiile. Papadia este o sursa importanta de fier, vitamine si proteine. In timp ce fierul este parte integranta a hemoglobinei din sange, vitaminele, in special cele din grupul B, si proteinele sunt esentiale in formarea celulelor rosii si a altor componente din sange. Tocmai de aceea, papadia vine in sprijinul persoanelor care sufera de anemie.
Urinarea este foarte eficienta in scaderea tensiunii arteriale, de fapt, cele mai multe medicamente moderne antihipertensive sunt bazate pe acest fenomen. Asa cum aminteam si mai sus, sucul de papadie este diuretic si ajuta la controlul tensiunii arteriale. Fibrele din papadie sunt utile in reducerea colesterolului, fiind unul dintre factorii care cresc tensiunea arteriala. Apoi, mai exista si potasiul, gasit din abundenta in sucul de papadie, inlocuind sodiul. In plus, papadia este o sursa bogata de fibre, motiv pentru care papadia prezinta numeroase beneficii si pentru o buna digestie si este utilizata in tratarea scorbutului, datorita prezentei vitaminei C.
Ruxandra Raica
Sursa: www.leaflady.org, www.organicfacts.net