Revista care te menține sănătos

Digestie

Pancreatita necrozanta: simptome si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
11 iunie 2018
Share
Pancreatita necrozanta: simptome si tratament

Pancreatita necrozanta este o forma severa a pancreatitei acute, in care tesutul pancreatic moare. In mod normal, pancreasul produce enzime necesare digestiei alimentelor. Atunci cand apare pancreatita necrozanta, bacteriile se pot imprastia in tesutul mort, provocand aparitia unei infectii.

Necroza (moartea) tesutului apare atunci cand pancreasul este lezat, iar oxigenul si sangele nu pot ajunge in unele parti ale acestuia.

Care sunt simptomele pancreatitei necrozante?

Principalul simptom al pancreatitei necrozante este durerea abdominala, localizata in mai multe parti. Durerea poate fi severa si poate dura cateva zile. Uneori, poate fi asociata cu:

  • Inflamarea abdomenului
  • Febra
  • Greata si varsaturile
  • Deshidratarea
  • Scaderea tensiunii arteriale
  • Cresterea pulsului

Pancreatita necrozanta poate duce la o infectie bacteriana si sepsis daca nu este tratata. Sepsisul este un raspuns inflamator al organismului in fata unei infectii bacteriene, ce poate avea ca rezultat socul. Socul poate pune viata in pericol, deoarece este redus fluxul sangvin catre organe, avand leziuni temporare sau permanente. Fara tratament, se poate ajunge chiar la deces.

Care sunt cauzele pancreatitei necrozante?

Exista mai multe cauze care pot duce la aparitia pancreatitei necrozante. Printre acestea, se numara:

  • „Pietrele” la vezica biliara
  • Consumul excesiv de alcool
  • Leziunile sau tumorile pancreasului
  • Nivelul crescut de calciu
  • Nivelul crescut de grasimi (trigliceride) din sange
  • Lezarea pancreasului ca urmare a unui tratament medicamentos
  • Bolile autoimune
  • Bolile ereditare care afecteaza pancreasul, precum fibroza chistica

inainte de Diagnosticul si tratamentul pancreatitei necrozante

Diagnosticul si tratamentul pancreatitei necrozante

Pentru diagnosticarea pancreatitei necrozante este necesar un examen clinic si sunt de folos anumite intrebari referitoare la simptome si la debutul acestora.

In plus, sunt necesare anumite analize de laborator, precum dozarea enzimelor pancreatice, trigliceridelor, sodiului, potasiului si a glucozei.

Pentru o mai buna acuratete, pot fi indicate si alte investigatii, precum:

Daca testele imagistice arata ca o parte a tesutului pancreatic a necrozat, este necesara efectuarea unei biopsii (prelevarea unei parti de tesut), pentru a vedea daca exista sau nu o infectie.

Afectiunile pancreasului: semnale de alarma 

Pancreatita necrozanta se trateaza in doi pasi. Primul pas include tratamentul pancreatitei cu ajutorul medicamentelor, perfuziilor, odihna sau chiar prin hranirea cu ajutorul unei sonde nazo-gastrice (se face prin introducerea alimentelor lichide prin intermediul unui tub de la nivelul nasului). Aceasta metoda ajuta pancreasul, impiedicand producerea de enzime digestive.

Al doilea stadiu de tratament vizeaza tesuturile moarte. Acestea trebuie indepartate, iar medicul poate prescrie antibiotice in caz de infectie.

De multe ori, pancreatita necrozanta nu poate fi prevenita. Totusi, prin limitarea consumului de alcool, mentinerea greutatii corporale normale, evitarea dietelor drastice si adoptarea unei diete echilibrate, puteti preveni cu succes pancreatita acuta si cea necrozanta, precum si complicatiile asociate.

Ar fi bine ca la primele simptome care va ridica un semn de intrebare sa mergeti imediat la medic. Diagnosticarea si tratamentul timpurii sunt cele mai bune metode prin care puteti preveni complicatiile. Fara tratament, pancreatita necrozanta poate duce la complicatii grave, chiar la deces.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.