Cercetătorii de la Cambridge University, Anglia, au făcut un pas înainte în ceea ce privește tratarea diabetului de tip 2. Aceștia au elaborat și testat o tehnologie inovatoare care ajută la un mai bun control asupra nivelului glicemiei în sânge. Pancreasul artificial, căci despre el este vorba, reprezintă, astfel, o perspectivă promițătoare în îmbunătățirea calității vieții pacienților diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2.
Oamenii de știință britanici au publicat recent, în Nature Medicine, un raport în care sunt prezentate rezultatele primei testări a pancreasului artificial în rândul celui mai mare eșantion de subiecți de până în prezent.
Specialiștii au recrutat 26 de pacienți de la Wolfson Diabetes and Endocrine Clinic din cadrul Addenbrooke’s Hospital, parte din Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust și un grup local de cabinete de medicină generală. Subiecții, diagnosticați cu diabet de tip 2, nu aveau nevoie de dializă.
Participanții la studiu au fost repartizați aleatoriu într-unul din cele două grupuri de testare. Primul grup a testat pancreasul artificial timp de opt săptămâni, ulterior a trecut la tratamentul standard de injecții multiple de insulină ca parte a rutinei cotidiene. În cazul celul de-al doilea grup, testarea a început cu terapia obișnuită în cazul diabeticilor, apoi s-a trecut, timp de opt săptămâni, la pancreasul artificial.
Diabetul: simptome, tratament și prevenție
Cercetătorii au efectuat mai multe măsurături pentru a evalua eficiența pancreasului artificial.
Prima a fost proporția de timp pe care pacienții au petrecut-o cu nivelul de glucoză într-un interval cuprins între 3.9 și 10 mmol/L. În medie, pacienții care foloseau pancreasul artificial și-au petrecut două treimi din timp (66%) în intervalul țintă, dublu față de cel de control.
A doua măsurătoare a fost proporția de timp petrecută cu niveluri de glucoză peste 10 mmol/L. Pacienții care au urmat terapia de control și-au petrecut două treimi (67%) din timp cu niveluri ridicate de glucoză, iar acestea au scăzut la jumătate atunci când a folosit pancreasul artificial.
Importanța pancreasului artificial
Nivelurile medii de glucoză au scăzut de la 12.6 mmol/L, atunci când a fost folosit tratamanetul standard, la 9.2 mmol/L în timpul utilizării pancreasului artificial.
Totodată, pancreasul artificial a redus și nivelul unei molecule cunoscute sub numele de hemoglobină glicată sau HbA1c. Aceasta se dezvoltă atunci când hemoglobina se unește cu glucoza din sânge, formând glicate. Prin evaluarea HbA1c, clinicienii pot obține o perspectivă de ansamblu a nivelurilor medii de zahăr din sânge ale unui pacient pe o perioadă de săptămâni sau luni. Pentru persoanele cu diabet, cu cât valoarea HbA1c este mai mare, cu atât crește mai mult riscul de a dezvolta complicații legate de boală. După terapia de control, nivelurile medii ale HbA1c au fost de 8.7%, iar după utilizarea pancreasului artificial au scăzut la 7.3%.
Transplantul de pancreas: ce indicații are
Cercetătorii britanici au transmis că niciun pacient nu a prezentat niveluri periculos de scăzute ale zahărului din sânge (hipoglicemie) în timpul studiului și că un pacient a fost internat în spital în timpul folosirii pancreasul artificial, deoarece a apărut un abces la locul canulei pompei.
Mulți pacienți cu diabet zaharat de tip 2 își gestionează cu greu nivelul zahărului din sânge folosind tratamentele disponibile în prezent, cum ar fi injecțiile cu insulină. Pancreasul artificial ar putea oferi o abordare sigură și eficientă pentru a-i ajuta, iar tehnologia este ușor de folosit și poate fi implementată, în siguranță, la domiciliu”, consideră Dr. Charlotte Boughton, unul dintre autorii studiului.
Magnitudinea diabetului la nivel mondial
Potrivit statisticilor transmise de către autoritățile din domeniul sănătății, la ora actuală, aproximativ 415 milioane de pacienți din întreaga lume sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2. La nivel global, cheltuielile necesare pentru gestionarea anuală a bolii însumează 760 de miliarde de dolari.