Inflamaţia provocată de o infecţie acută la nivelul unghiei de la mână sau de la picior se numește panarițiu. Această infecție trebuie tratată fără întârziere pentru a preveni răspândirea. Netratată la timp, poate duce la complicaţii şi, în final, la intervenţie chirurgicală.
Aveți obiceiul să vă roadeți unghiile sau să vă rupeți pielițele din jurul lor? Atenție, panarițiul poate să apară cât de curând.
În general, această afecțiune nu este gravă și apare la câteva zile după o plagă cutanată apărută chiar și în urma unei traume foarte ușoare (cum ar fi o manichiură brutală, înțepătura unui ghimpe sau o mușcătură de insectă).
Plaga permite bacteriilor de pe suprafața pielii să pătrundă în rană și să infecteze unghia sau țesutul. Bacteria (Staphylococcus aureus sau streptococcus) provoacă un abces (acumulare de puroi).
Vorbim din acel moment de panarițiu, infecție localizată în jurul unghiei, în principal de la mână. Îngrijirea rapidă va evita formarea abcesului și mai ales evoluția lui.
Simptomele panarițiului
Există două tipuri de panarițiu: superficial și profund.
Parnarițiul superficial este localizat în jurul unghiei sau în țesutul acestuia. Este caracterizat de o inflamație rapidă, umflătură, roșeață și este însoțit de dureri care pulsează. Este important să aveți grijă de el rapid și să-l lăsați să „coacă”.
Panarițiul profund este de obicei complicația panarițiului superficial (identificat târziu sau tratat necorespunzator). În această etapă, infecția se extinde la tecile tendoanelor musculare ale degetelor și apoi ale mâinii până la infectarea tendonului flexor.
Pericolele ascunse din saloanele de înfrumuseţare
Ce să faceţi în cazul unui panarițiu superficial
Pentru a trata un panarițiu superficial, cu alte cuvinte pentru a-l face să „coacă” este necesar să scufundați degetul de mai multe ori pe zi în apă fierbinte cu sare. Odată ce rana se înmoaie, puroiul va ieși. Când rana pare curată, se recomandă aplicarea unor comprese cu alcool la 60°, se țin câteva ore, reînnoidu-le frecvent până când degetul bolnav revine la aspectul normal. Dacă totuși rămâne dureros și umflat, consultați fără întârziere un medic.
Ce să faceţi în cazul unui panarițiu profund
Atunci când panarițiul este profund, este necesară procedura chirurgicală și tratamentul cu antibiotice. Chirurgul excizează partea infectată, îndepărtează puroiul și curăță rana.
Panarițiul profund trebuie tratat rapid, în caz contrat infecția se poate răspândi în falangele degetului afectat. Caz în care va fi necesară amputarea unei bucăți de deget pentru a evita cangrena. O complicație care este totuși foarte rară.
Cum să evitați apariția panarițiului:
- nu vă mai roadeți unghiile;
- nu mai rupeți pielițele din jurul unghiilor;
- în cazul în care vă supără o pieliță din jurul unghiei tăiați-o cu o foarfecă.