Paducelul este intens utilizat atat in scopuri curative, cat si decorative sau culinare. Fructele de paducel sunt de culoare rosie si de dimensiuni destul de mici. Paducelul este folosit in scop curativ de multi ani in China, India sau alte tari, pentru ameliorarea tulburarilor digestive sau imbunatatirea sanatatii cardiovasculare.
Proprietatile nutritive ale paducelului sunt date in special de combinatia unica de vitamine, minerale si alte componente. Cele mai importante elemente prezente in paducel sunt reprezentate de vitaminele B, acidul folic, vitamina C, catechinele si alti antioxidanti benefici pentru apararea organismului de efectele radicalilor liberi. Iata care sunt beneficiile pentru sanatate ale paducelului.
Amelioreaza durerea in piept
Durerea in piept sau angina poate semnifica o afectiune mai grava (infarctul miocardic), insa poate avea nenumarate cauze. In orice caz, este destul de dureroasa si necesita un control medical amanuntit pentru a determina cauza exacta. Oricum, paducelul poate ameliora semnificativ durerile in piept, fiind folosit de mii de ani in medicina traditionala.
Imbunatateste sanatatea cardiovasculara
Pentru inima, paducelul poate reduce semnificativ riscul de aparitie a unui eveniment cardiovascular, ameliorand senzatia de lipsa de aer (dispneea) si oboseala cronica. Antioxidantii importanti din paducel actioneaza pozitiv impotriva radicalilor liberi ce afecteaza inima.
Stabilizeaza nivelul tensiunii arteriale
Paducelul ajuta la normalizarea tensiunii arteriale, indiferent daca o aveti prea scazuta sau crescuta. Datorita elementelor benefice continute, paducelul este bun atat in cazul hipertensiunii arteriale, cat si in cazul hipotensiunii.
Ateroscleroza: metode prin care o puteti tine sub control
Intareste sistemul imunitar
Pe langa antioxidantii ce elimina toxinele din corp, vitamina C din paducel ajuta la cresterea activitatii globulelor albe. Acestea fac parte din sistemul imunitar al organismului si ajuta la combaterea virusurilor si bacteriilor, pentru mentinerea sanatatii generale.
Amelioreaza anxietatea
In medicina traditionala, paducelul a fost utilizat pentru a trata diverse afectiuni psihice, precum stresul, anxietatea si chiar depresia. Acesta poate imbunatati dispozitia, chiar daca nu suferiti de aceste tulburari.
Creste nivelul de energie
Paducelul are proprietatea de a dilata arterele coronare, ceea ce permite circulatia unui flux mai mare de sange prin organism. Acest fenomen poate creste nivelul de energie si agilitatea. Atunci cand corpul primeste suficient sange oxigenat, sunt imbunatatite functiile cognitive, creste nivelul de energie, iar metabolismul este capabil sa functioneze la un nivel optim.
Imbunatateste digestia
Exista mai multe elemente din paducel care interactioneaza cu flora intestinala pentru a imbunatati digestia, iar fibrele continute ajuta la combaterea constipatiei, balonarii, crampelor sau la ameliorarea simptomelor unor boli mai grave, precum cancerul de colon sau ulcerul.
Pe langa mentinerea sanatatii digestive, paducelul este benefic si pentru eliminarea infectiilor intestinale. Oricum, inainte de a folosi paducelul, este necesar sa discutati cu medicul in vederea stabilirii planului de investigatii si tratament. In unele cazuri, paducelul poate sa nu fie ceea ce aveti nevoie.