Păducelul este una dintre plantele medicinale folosite încă din antichitate ca remediu în diferite afecțiuni cardiace, hepatice și în insomnii. De asemenea, era considerat un simbol al speranței și al rodniciei.
Medicina chineză utilizează fructele de păducel în alimentație pentru tratarea dezechilibrelor energetice, în timp ce medicina noastră tradițională îl folosește ca tonic cardiac și sedativ. Fructele sunt comestibile și, din acest motiv, sunt folosite în amestecuri de marmeladă și la prepararea prin fermentare a cidrului. În scop terapeutic se folosesc florile, frunzele și fructele de păducel, care au o compoziție chimică variată și bogată în: vitamine (B, C) și minerale, antioxidanți, acizi organici, glucide, acetilcolină, pectină, tanin, uleiuri volatile.
Păducelul este utilizat atât în scop profilactic (prevenirea tulburărilor la nivel cardiovascular, a aterosclerozei, încetinirea procesului de îmbătrânire), cât și terapeutic (în afecțiuni cardiace ușoare și moderate, alături de tratamentul alopat).
Păducelul, tonic cardiac
Păducelul ajută la menținerea sănătății aparatului cardiovascular, având acțiune cardiotonica, reglează și normalizează ritmul cardiac, normalizează valorile tensiunii arteriale și pe cele ale colesterolului sangvin. De asemenea, păducelul are acțiune vasodilatatoare, ce favorizează circulația la nivel central și periferic, previne ateroscleroza și accidentele vasculare ischemice și cerebrale.
Păducelul este utilizat cu succes în diferite afecțiuni cardiace: hipertensiune arterială, tensiune arterială oscilantă, tulburări de ritm (tahicardie, aritmii), cardiopatie ischemică, nevroză cardiacă, dar și în arteriopatii periferice sau tulburări neurovegetative prezente în menopauză.
Păducelul are proprietăți antioxidante
Păducelul are și acțiune antioxidantă puternică, protejând organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi. Este deosebit de util persoanelor în vârstă, deoarece ajută la menținerea capacității de efort. Totodată, păducelul previne degradarea funcțiilor mentale și apariția aterosclerozei și depresiei, îmbunătățește memoria și concentrarea.
Păducelul – cum se administreaza?
Se utilizează sub formă de:
- Pulbere (se obține prin măcinarea florilor uscate), care se administrează câte 1 linguriță de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă câteva minute, după care se înghite cu apă;
- Tinctură: 5-10 picături de 2 ori/zi, diluate în apă;
- Infuzie combinată din flori de păducel, 2-3 căni/zi;
- Capsule cu extract din pulbere din frunze și flori de păducel. Se poate asocia cu valeriană, talpa-gâștei, vâsc, ulei de pește pentru potențarea efectului cardiotonic și calmant la nivel cardiac, și reglator al valorilor colesterolului;
- Siropul din flori de păducel se poate administra și copiilor, în caz de tulburări de comportament sau comportament agresiv, 4-6 linguri/zi.
Durata tratamentului poate varia de la 1 lună până la 3-6 luni, în funcție de afecțiune și de vârsta pacientului.
Păducelul, calmant și antidepresiv natural
În cazul recuperării după un infarct miocardic, păducelul favorizează revascularizarea la nivel cardiac, normalizează valorile tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. În același timp, păducelul are și acțiune calmantă, antidepresivă, de favorizare a somnului.